14.7 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

De ce se așează păsările pe liniile de înaltă tensiune și de ce nu se electrocutează

Te-ai întrebat vreodată de ce păsările nu se electrocutează când stau pe firele de înaltă tensiune. Află de ce în articolul de mai jos!

Nu este neobișnuit să vezi păsările aparent relaxându-se pe firele folosite pentru a transfera energia electrică pe distanțe lungi către consumatori. Dar de ce fac asta și cum de nu se electrocutează?

„De ce” este destul de simplu de explicat. Firele oferă un loc drăguț de pe care păsările pot vedea împrejurimile lor pentru potențiali prădători sau pradă.

Cât despre motivul pentru care nu se electrocutează, răspunsul este că multe dintre ele chiar o fac. Un studiu din 2014 a estimat că între 0,9 și 11,6 milioane de păsări sunt ucise prin electrocutare anual în SUA. Păsările mai mari, cum ar fi răpitoarele, sunt expuse unui risc deosebit. Posibilitatea ca acestea să atingă două fire sau un fir și o sursă de împământare este mult mai mare. Un studiu din 2016 a constatat că aproape 80% dintre decese au fost la vulturi pleșuvi sau aurii.

De ce nu se electrocutează păsările

Totuși, motivul pentru care păsările de cele mai multe ori nu se electrocută este pentru că au capacitatea de a zbura. Dacă ar fi urcat pe linia electrică printr-o scară și nu ar fi purtat îmbrăcăminte izolatoare adecvată pentru păsări, s-ar fi electrocutat la fel ca oamenii.

Păsările care stau pe o singură linie de alimentare nu sunt ucise pentru că nu sunt legate de pământ.

„Păsările nu formează o conexiune între linia electrică și pământ, așa că nu conectează circuitul”, a explicat Will Babb de la Divizia de viață sălbatică a Departamentului de Resurse Naturale din Ohio pentru Cincinnati Enquirer.

Un obiect împământat, conducător de electricitate, care atinge un fir electric sub tensiune oferă o cale prin care circulă curentul. Deci, dacă păsările ar atinge un fir și un stâlp în același timp, s-ar face conexiune cu pământul. În acest mod, păsările ar muri electrocutate. La fel se întâmplă și dacă ar atinge două fire simultan, scrie IFL Science.

spot_img
Latest news
știri