Materialele reciclabile sunt esențiale pentru producerea de noi produse, incluzând hârtie, plastic, metale, cauciuc, textile și electronice.
Societatea Salubrizare din Sectorul 5 al municipiului București precizează că hârtia, cartonul, sticlele și recipientele din plastic, metalele feroase și neferoase, produsele din bumbac, recipientele din sticlă, bateriile consumate și electronicele sunt toate materiale ce pot fi reciclate.
Reciclarea acestor materiale contribuie la economisirea energiei și protejarea mediului.
În plus, transformă deșeurile în resurse valoroase.
Compania Salubrizare Sector 5: ”Materialele reciclabile, așa cum o spune și denumirea acestora sunt acele materiale care pot folosite și refolosite pentru producerea și fabricarea de noi produse”
În această categorie intră o mare varietate de materiale, de la hârtie, plastic, metale, cauciuc, textile și produse electronice, până la materiale biodegradabile. Iată care sunt cele mai importante categorii de materiale reciclabile!
Hârtie și carton
Plasarea unui tomberon special pentru hârtie și carton lângă orice tomberon pentru gunoi poate contribui semnificativ la colectarea și reciclarea deșeurilor din aceste materiale, întrebuințate în vaste domenii de activitate.
Sticle și recipiente din plastic
Anual, consumul de produse îmbuteliate în plastic crește exponențial. Și, din păcate, și cantitatea de deșeuri de acest tip este aruncată necorespunzător și ajunge în natură. Reciclarea deșeurilor din materiale plastice poate reduce cu două treimi energia necesară pentru realizarea unor produse noi.
Materiale feroase și neferoase
Există o cantitate mare de fier, inox, cupru, oțel, aluminiu și plumb rezultată din utilizarea, deteriorarea sau confecționarea produselor. Toate deșeurile care provin din această categorie ar trebui strânse. După, ar trebui livrate centrelor de colectare, în vederea reintegrării acestora într-un nou proces de producție.
Produse din bumbac
Cu toate că în țara noastră bumbacul este foarte puțin reciclat, în alte țări acesta este întrebuințat în realizarea de alte produse noi. Cele mai dese utilizări sunt în industria textilă, prin fabricarea de noi fibre.
Recipiente din sticlă
Sticla este unul dintre materialele reciclate în mod tradițional, permițând o economie de energie de aproximativ 50% față de cea necesară pentru producerea uneia noi. Pot fi reciclate sticle pentru consum, borcane și sticle non-alimentare, precum cele de parfum.
Baterii consumate, electronice și electrocasnice
Reciclarea deșeurilor presupune și reciclarea bateriilor consumate, din acestea putând fi recuperate câteva metale valoroase. Nichelul, cobaltul și cuprul pot fi reciclate din bateriile de lithium și bateriile hibrid, în timp ce mercurul și oțelul pot fi recuperate din baterii celulare cu mercur.
Dintre tipurile de electronice și electrocasnice care pot fi reciclate enumerăm televizoarele, frigiderele, aparatele de aer condiționat, mașinile de spălat, calculatoarele și laptopurile. În urma dezmembrării, din acestea pot fi recuperate anumite materiale, ce pot fi ulterior utilizate în fabricarea de produse noi.