Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Compania de Salubrizare situată în Sectorul 5 al municipiului București precizează că reciclarea deșeurilor reprezintă un proces tehnologic prin care deșeurile, respectiv obiectele care nu mai sunt folosite și sunt aruncate, sunt transformate în materiale și obiecte noi.

Scopul reciclării este de a refolosi materiale deja existente, în loc de a crea altele noi, în ideea de sustenabilitate și economie

În contextul reducerii cantităților de deșeuri, reciclarea deșeurilor reprezintă o penultimă componentă a ierarhiei ”celor 5 R”, respectiv: Refuse – Refuză, Reduce – Redu, Reuse – Refoloște, Recycle – Reciclează și Rot – (Lasă să) putrezească. Refuză – face referire la lipsa consumului, în așa fel încât să nu existe un produs care să ajungă deșeu. Poți refuza, de pildă, punga de plastic atunci când îți faci cumpărăturile la supermarket”, se arată în comunicatul publicat astăzi, 22 iulie, pe contul de Facebook.

Cei 4 pași propuși de societatea Salubrizare: Redu – Refolosește – Reciclează – Lasă să putrezească

Redu – este acțiunea de a utiliza cât mai puține produse dăunătoare mediului, așa cum este plasticul de unică folosință sau mâncărurile semipreparate.

Refolosește – presupune reutilizarea anumitor ambalaje sau recipiente. De exemplu, poți reutiliza un borcan pe care l-ai golit pentru a depozita o altă dulceață.

Reciclează – reprezintă acțiunea care are loc după ce au fost parcurși pașii anteriori, întrucât există numeroase materiale care pot fi reciclate.

Lasă să putrezească – se referă la resturile organice, care pot fi transformate ulterior în îngrășământ.