2.8 C
București
miercuri, 27 noiembrie, 2024

Un bărbat de 60 de ani diagnosticat cu HIV a fost tratat în doar o săptămână cu ajutorul celulelor stem

Aproximativ 40 de milioane de persoane trăiesc cu HIV, la nivel global

Un bărbat de 60 de ani din Germania a devenit cel puțin a șaptea persoană cu HIV declarată vindecată după un transplant de celule stem, transmite Nature.com.

Bărbatul nu mai are virusul de aproape șase ani. De asemenea, este și a doua persoană care a primit celule stem care nu sunt rezistente la virus.

Sunt destul de surprins că a funcționat”, spune Ravindra Gupta, microbiolog la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie.

Microbiologul a condus echipa ce a tratat una dintre celelalte persoane vindecate de HIV.  

Pacientul din Berlin: primul bărbat vindecat de HIV

Primul pacient declarat vindecat de HIV după un transplant de măduvă osoasă pentru tratarea cancerului de sânge a fost Timothy Ray Brown.

Acesta a rămas în istorie ca ”pacientul din Berlin”.

Brown și câțiva alți pacienți au primit celule stem de la donatori cu o mutație în gena. Mutația codifică receptorul CCR5, utilizat de majoritatea tulpinilor HIV pentru a intra în celulele imunitare.

Aceste cazuri au sugerat că CCR5 era cea mai bună țintă pentru vindecarea HIV.

Totuși, cel mai recent caz răstoarnă această ipoteză. Cazul a fost prezentat la cea de-a 25-a Conferință Internațională SIDA de la München, Germania.

Următorul ”pacient din Berlin”

Pacientul, numit următorul pacient din Berlin, a primit celule stem de la un donator cu o singură copie a genei mutate.

Acest fapt înseamnă că celulele sale exprimă CCR5, dar la niveluri mai scăzute decât de obicei.

Acest caz arată că vindecarea HIV nu se rezumă doar la CCR5”, spune Sharon Lewin, medic specialist în boli infecțioase.

Aproximativ 1% dintre persoanele de descendență europeană au mutații în ambele copii ale genei CCR5, dar aproximativ 10% au o copie mutată.

Cazul lărgește orizontul a ceea ce ar putea fi posibil în tratamentul HIV”, spune Sara Weibel, medic-cercetător la Universitatea din California, San Diego.

Un bărbat diagnosticat cu HIV în 2009 și leucemie acută mieloidă în 2015 a devenit HIV negativ. Și acesta a beneficiat de un transplant de celule stem

Donatorul avea o copie mutată a genei CCR5, la fel ca pacientul. Bărbatul diagnosticat cu HIV a primit tratamentul cu celule stem în 2015.

Tratamentul pentru cancer a decurs bine, iar celulele stem din măduva osoasă a pacientului au fost înlocuite cu cele ale donatorului în decurs de o lună.

Pacientul a oprit terapia antiretrovirală în 2018. În prezent, după aproape șase ani, cercetătorii nu găsesc urme de HIV.

Alte încercări de transplant cu celule stem normale au eșuat

Practic, virusul a reapărut la scurt timp după întreruperea terapiei antiretrovirale.

În 2023, un caz similar, pacientul din Geneva, a fost prezentat ca fiind fără virus. Bărbatul este sănătos după 32 de luni fără terapie antiretrovirală.

În prezent, cercetătorii explorează de ce aceste transplanturi au reușit

Tratamentul antiretroviral reduce cantitatea de virus, iar chimioterapia distruge multe celule imunitare gazdă unde se ascunde HIV. Celulele donatorului ar putea marca celulele gazdă reziduale ca străine și le-ar putea distruge.

Pacientul din Berlin și donatorul său au avut o copie mutată a genei CCR5. Aceasta ar fi creat o barieră suplimentară pentru intrarea virusului în celule.

Acest caz are implicații pentru terapiile genice care vizează receptorul CCR5, sugerând că acestea ar putea avea succes chiar dacă nu elimină fiecare celulă infectată.

spot_img
Latest news
știri