Acest an agricol ar putea fi unul dintre cei mai secetoşi din istorie, în special pentru culturile prăşitoare, a spus pentru Agerpres, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.
În momentul de față, se înregistrează secetă pedologică extremă în cea mai mare parte din ţară.
Anul agricol 2024 este caracterizat prin valuri de căldură extremă și precipitații deficitare
”Putem spune că din cele aproape 11 luni, de la 1 septembrie 2023, când a început anul agricol curent şi până când se termină la 31 august 2024, şapte luni cantităţile de precipitaţii au fost deficitare şi trei luni la rând, din mai, iunie şi iulie, vorbim în medie de cantităţi sub normele lunare. Deci, va fi unul dintre cei mai secetoşi ani agricoli, în special pentru culturile prăşitoare”, a mai adăugat Elena Mateescu, potrivit Digi 24.
Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a menţionat că specialiştii ANM publică frecvent prognoze agrometeorologice, dar analizează şi intensitatea stresului termic caracterizat pentru agricultură.
Potrivit declarațiilor, pragul de arşită este de 32 de grade Celsius.
”În condiţiile în care am valori peste acest prag, atunci plantele sunt afectate de stresul termic”, a mai transmis şefa ANM.
Luna august vine cu noi recorduri: 44.5 grade Celsius
”Caracteristicile climatice ale acestei luni se datorează modificărilor importante ce apar în distribuţia centrilor barici de pe continentul european. Astfel, dorsala Anticiclonului Azoric înaintează până deasupra Europei de Est, menţinând o stabilitate mai mare a maselor de aer în zona ţării noastre, la aceasta contribuind şi desele invazii ale aerului tropical, fie dinspre nordul Africii, fie dinspre sud-vestul Asiei. Totuşi, faţă de iulie, se remarcă un uşor regres termic al valorilor medii lunare în cea mai mare parte a ţării”, au explicat meteorologii.