14.7 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Un misterios „Nou El Niño” a fost descoperit la sud de Ecuator

Oamenii de știință au descoperit la sud de Ecuator un „Nou El Niño”.

El Niño-Oscilația Sudică se manifestă în zona ecuatorială a Oceanului Pacific. Ea reprezintă o schimbare a vântului și curenților în zona apelor tropicale din Pacific, ce afectează clima de pe întregul Glob, potrivit Science Alert.

Se pare însă că El Niño pe care îl cunoaștem ar putea avea un frate secret. Un nou model cilmatic a fost numit „Modelul undei circumpolare a emisferei sudice numărul 4”. Acesta apare mai la sud, în sud-vestul Pacificului subtropical, spre Australia și Noua Zeelandă. Deși zona de manifestare este relativ mică, ea poate impacta întreaga emisferă sudică. Oamenii de știință care au făcut descoperirea spun că aceasta va fi vitală pentru înțelegerea schimbărilor climatice.

„Această descoperire este ca și cum am găsi o nouă schimbare în clima Pământului”, a zis meteorologul Balaji Senapati de la Universitatea Reading din Marea Britanie.

„Arata că o zonă relativ mică a oceanului poate avea efecte de anvergură asupra vremii globale și a modelelor climatice”, a adăugat el.

Cum a fost descoperit „Noul El Niño”

„Noul El Niño” se repetă anual în emisfera sudică și are patru regiuni alternative de aer cald și rece.

Echipa a descoperit, de asemenea, că regiunea de lângă Australia și Noua Zeelandă funcționează ca o pârghie de control pentru W4, cu schimbări de temperatură a apei oceanului în această parte. Aceasta influențează temperaturile atmosferice din subtropicile sudice și latitudinile mijlocii.

Pe măsură ce modelele vântului se schimbă, acestea modifică adâncimea stratului superior de apă mai caldă din ocean. La rândul său acesta influențează schimbările de temperatură din atmosferă.

Vânturile de vest pot transporta apoi aerul încălzit sau răcit în jurul globului într-un model climatic anormal W4. Potrivit cercetării, aceste modele climatice sunt distincte de cele cunoscute, inclusiv El Niño și La Niña.

„Înțelegerea acestui nou sistem meteorologic ar putea îmbunătăți considerabil prognoza meteo și prognoza climei, în special în emisfera sudică”, spune Senapati.

Se pare că aceste modele meteorologice au loc în timpul verii în emisfera sudică, între decembrie și februarie. Chiar dacă sistemul abia a fost identificat, cercetătorii cred că influențează vremea de pe întreaga planetă de mult timp.

spot_img
Latest news
știri