Sub gheața din Antarctica a fost descoperit un sistem fluvial transcontinental uriaș. Acesta s-a format în epoca eocenă, care datează de acum 44 – 34 de milioane de ani, scrie Heritage Daily.
Studiul a fost publicat în revista Science Advances.
Analiza geocronologică și sedimentologică a carotelor de foraj prelevate de pe raftul Mării Amundsen din Antarctica de Vest a relevat sedimente cu straturi din două perioade distincte. Cea mai veche perioadă datează din Cretacicul mijlociu, în urmă cu aproximativ 85 de milioane de ani. Aceasta conține urme de fosile, spori și polen dintr-o pădure tropicală temperată.
Oamenii de știință știau deja că Antarctica are un trecut non-glaciar. Dovezi despre acest lucru au fost descoperite în nefasta expediție Terra Nova din 1910-1913. La acea vreme s-au găsit fosile din arborele Glossopteris, o ferigă dispărută în timpul extincției în masă de la sfârșitul Permianului.
Sedimentele superioare conțin în mare parte nisip din Eocenul mijlociu. La o privire mai atentă a acestor sedimente s-a descoperit un model stratificat dintr-un sistem de delte ale râului.
Datele biogeochimice pentru încărcarea materiei organice terestre susțin în continuare această interpretare, indicată de valorile comparabile cu medii similare care sugerează un cadru paleoambiental care primește o contribuție substanțială de material organic și siliciclastic transportat fluvial.
Pe baza sedimentelor recuperate, cercetătorii sugerează că materialul a fost depus într-un mediu de mlaștină de coastă-estuarină de către un sistem fluvial transcontinental mai mare 1500 km. Acest râu ar fi curs dinspre Munții Transantarctici către Marea Amundsen.