0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

Un nou solvent a reușit să elimine 98% din nanoplasticul din apă

A fost dezvoltat un nou solvent, care extrage 98% din particulele de nanoplastic din apă.

Nanoplasticul din apă a reușit să fie eliminat în proporție de 98% grație unui nou solvent. Reușita se datorează oamenilor de știință de la Universitatea din Missouri, scrie Nanowerk.

Tot mai mult nanoplastic se acumulează în corpurile de apă. Ingerat ori inhalat de oameni, există dovezi că ar putea duce la boli cardiovasculare ori respiratorii. În tot acest timp, cercetătorii caută noi soluții pentru a diminua impactul nanoplasticului asupra mediului și omului.

Oamenii de știință de la Universitatea din Missouri au creat o nouă soluție lichidă care elimină pete 98% din nanoplasticul din apă. Descoperirile au fost publicate în ACS Applied Engineering Materials.

„Nanoplasticele pot perturba ecosistemele acvatice și pot intra în lanțul trofic. Ele prezintă riscuri atât pentru fauna sălbatică, cât și pentru oameni”, a spus absolventa Piyuni Ishtaweera, care a condus studiul.

„Dezvoltăm modalități mai bune de a elimina contaminanții precum nanoplasticele din apă.”, a adăugat ea.

Un nou solvent a reușit să elimine 98% din naoplasticul din apă

Noul solvent e realizat din materiale naturale. Acesta nu se diluează în apă ci rămâne separat, întocmai precum uleiul.

„Strategia noastră folosește o cantitate mică de solvent care absoarbe particulele de plastic dintr-un volum mare de apă”, a spus Gary Baker, profesor asociat la Departamentul de Chimie al Universității Mizzou.

„În prezent, capacitatea acestor solvenți nu este bine înțeleasă. În lucrările viitoare, ne propunem să determinăm capacitatea maximă a solventului. În plus, vom explora metode de reciclare a solvenților. Astfel, vom face posibilă reutilizarea lor de mai multe ori, dacă este necesar”, a adăugat el.

Solventul este turnat în apă și plutește pe aceasta la fel ca uleiul. În momentul în care se amestecă intenționat, solventul captează particulele de nanoplastic din apă și le preia în structura sa moleculară. Mai departe, lichidul este lăsat și solventul începe să se separe din nou de apă, care rămâne fără nanoplastic.

Metoda s-a dovedit eficientă atât în ​​apă dulce, cât și în apă sărată.

spot_img
Latest news
știri