22.8 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Emblematicul „Arc Dublu” din Glen Canyon din SUA s-a prăbușit, probabil din cauza schimbărilor climatice

Un monument natural de importanță turistică extrem de mare s-a părbușit în Statele Unite ale Americii, cauza primară fiind reprezentată, cel mai probabil, de schimbările climatice.

O structură naturală extrem de cunoscută din Statele Unite ale Americii s-a prăbușit. Este vorba despre celebrul „Arc Dublu” din Glen Canyon, Utah, potrivit IFL Science.

Arcul Dublu s-a părbușit în Lacul Powell. Structura era unul dintre cele mai importante obiective turistice din zonă.

Format în gresie Navajo veche de 190 de milioane de ani, Arcul Dublu semăna cu un imens luminător pentru peștera de dedesubt. Acesta permitea luminii soarelui să lumineze o porțiune de apă din Golful Rock Creek. Potrivit unei declarații a Serviciului Parcurilor Naționale (NPS), structura antică a fost modelată și deformată încă de la formarea sa. În timp însă, eroziunea și-a spus cuvântul.

Este posibil ca acest proces să fi fost influențat de schimbarea țărmului lacului Powell. Potrivit NPS, acesta a scăzut din 2001 ca urmare a schimbărilor climatice și a unei secete prelungite

„Schimbarea nivelului apei și eroziunea din acțiunea valurilor este suspectată că a contribuit la prăbușirea finală a arcului”, a precizat agenția federală.

Parcul Național Glen Canyon se întinde pe o suprafață de aproximativ 5.060 de kilometri pătrați. Acesta include câteva repere naturale de renume mondial. Printre ele se numără foarte popularul Horseshoe Bend de pe râul Colorado și Rainbow Bridge, care se numără printre cele mai mari poduri naturale din lume.

Din fericire, NPS a putut confirma că nimeni nu a fost rănit de prăbușirea Arcului Dublu.

De curând, o piramidă din Mexic a avut aceeași soartă, schimbările climatice fiind, cel mai probabil, responsabile.

spot_img
Latest news
știri