Tratamentul cu dopamină ameliorează simptomele bolii Alzheimer, sugerează un studiu realizat de cercetătorii din Japonia, titrează News.ro.
O echipă de la Centrul Riken pentru Ştiinţele Creierului (CBS) a descoperit, folosind şoareci bolnavi, că tratamentul cu dopamină ar putea atenua simptomele fizice din creier şi îmbunătăţi memoria.
În cazul în care se obţin rezultate similare în studiile clinice pe oameni, acest lucru ar putea conduce la o modalitate fundamental nouă de tratare a bolii.
Formarea de plăci întărite în jurul neuronilor este unul dintre primele semne ale bolii Alzheimer
Această afecțiune începe adesea cu zeci de ani înainte de detectarea simptomelor comportamentale, cum ar fi pierderea memoriei. Aceste plăci sunt formate din bucăţi ale peptidei beta-amiloide care se acumulează în timp.
În noul studiu, cercetătorii se concentrează pe enzima neprilizină, deoarece experimentele anterioare au arătat că manipularea genetică care produce un exces de neprilizină în creier – un proces numit suprareglare – a dus la reducerea numărului de plăci beta-amiloide şi la îmbunătăţirea memoriei la şoareci.
Deşi manipularea genetică a şoarecilor pentru a produce neprilizină este utilă din punct de vedere experimental, pentru a trata persoanele care suferă de această boală este nevoie de o modalitate de a reuşi acest lucru folosind medicamente.
Testele au arătat că nivelurile de neprilizină au scăzut în mod natural cu vârsta la şoarecii normali, în special în partea frontală a creierului, ceea ce poate face din aceasta un biomarker bun pentru diagnosticarea bolii Alzheimer preclinice sau cu risc.
Modul în care dopamină determină creşterea nivelului de neprilizină rămâne necunoscut şi este următorul subiect de cercetare pentru laboratorul japonez.