14.7 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Cum ar putea fi folosite dronele în stoparea incendiilor. Conceptul a fost împrumutat din lumea animală

Cercetătorii dezvoltă un nou concept de drone care să ajute la stingerea incendiilor.

Zeci de incendii au fost semnalate în ultimele săptămâni în Europa. Din România și până în Grecia și Franța, din Rusia și până în Canada, acestea au mistuit zeci de hectare de pădure. Acum, cercetătorii caută noi soluții pentru a le limita, iar dronele s-ar putea dovedi extrem de eficiente într-o astfel de acțiune, scrie BBC.

O echipă de pompieri, oameni de știință și ingineri lucrează la un proiect despre care se spune că va permite roiurilor de până la 30 de avioane autonome să detecteze și să stingă incendiile. Acestea ar urma să opereze colectiv, folosind inteligența artificială.

Cercetătorii spun că este pentru prima dată când se combină tehnologia dronelor cu ingineria roiului în speța stingerii incendiilor. Dronele avute în vedere sunt avioane autonome cu două motoare și capacitate mare de transport de apă.

Dronele care sting incendiile, concept inspirat din lumea animală

Un test al acestor UAV-uri a fost efectuat la scară mică pe un arodrom din Cornwall. A fost aprins un mic foc, iar aeronava a lucrat autonom pentru a-l detecta și a-l stinge. În următoarea etapă se are în vedere combinarea mai multor astfel de avioane care să lucreze împreună.

„Când te uiți la păsări, furnici și albine, ele se pot coordona prin comportamente frumoase și complexe. Așa că ne inspirăm de la ele pentru a coordona un număr mare de roboți”, a spus prof. Sabine Hauert de la Universitatea din Bristol

Dronele AI care vor opera în roiuri deschid posibilitatea de a monitoriza zone uriașe de dimensiunea statului California. Ele vor putea detecta și răspunde la incendii de la distanță mai rapid.

La fel cum un stol de păsări poate zbura coordonat, un roi de drone se poate adapta la schimbări. Astfel, dacă una va trebui să aterizeze pentru a se realimenta, o alta îi va lua locul.

Dronele cu două motoare au fost dezvoltate de compania britanică Windracers, ale cărei aeronave sunt, de asemenea, testate în Antarctica pentru a ajuta experții să prognozeze impactul schimbărilor climatice.

spot_img
Latest news
știri