Modernizarea serviciului meteorologic naţional trebuie finalizată până în anul 2027 pentru a rămâne în elita meteorologiei europene.
Declarațiile au fost făcute de Elena Mateescu, directoarea generală a Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
Elena Mateescu a punctat că iniţiativa ”Alerte timpurii pentru toţi” trebuie să asigure serviciilor meteorologice naţionale capacitatea modernizării infrastructurii, fie că vorbim de staţii meteorologice, radar, sateliţi sau alte instrumente cu care meteorologul lucrează atunci când emite avertizările de vreme severă sau generală.
Directoarea generală a ANM: ”Trebuie să finalizăm această infrastructură în termen de modernizare până în anul 2027 şi suntem pe drumul cel bun”
”În calitate şi de preşedinte al Regiunii VI Europa a Organizaţiei Meteorologice Mondiale, coordonăm Planul executiv de acţiune până în 2027. Este o mare responsabilitate, pentru că observăm din cei patru piloni ai acestei iniţiative, pilonul doi se referă la misiunea serviciilor meteorologice, detectarea, observarea, monitorizarea, analiza şi prognozarea pericolelor. Aici trebuie să devenim performanţi”, a transmis Mateescu citată de Agerpres.
Potrivit sursei citate, aprobarea în Guvern a Strategiei Naţionale de adaptare la schimbările climatice reprezintă un pas înainte către atingerea ţintei „Zero dezastre climatice”.
Elena Mateescu: ”La sfârşitul anului 2027 trebuie să putem să atingem ţinta zero dezastre climatice”
”Este o ambiţie la nivelul la nivel internaţional, dar ceea ce este foarte important este să aducem experienţa internaţională la nivel naţional, să putem să rămânem în elita meteorologiei europene şi internaţionale, să facem faţă provocărilor în ceea ce priveşte schimbările climatice şi efectele schimbărilor climatice asupra fiecărui sector economic”, mai spune Mateescu.