Peste 2.5 milioane de români suferă de alergii cauzate de ambrozie, o plantă invazivă extrem de alergenică, scrie News.ro, citat de Digi 24.
O singură plantă poate elibera până la un miliard de grăuncioare de polen, care pot fi transportate de vânt pe distanțe de până la 3 km, afectând un număr foarte mare de oameni
”Datele statistice arată că peste 2.5 milioane de români sunt alergici la ambrozie. Aproximativ 1 din 5 persoane s-a sensibilizat la acest polen, iar pentru cei predispuşi să dezvolte alergii, formele pot fi severe. Simptomele apar la sfârşitul verii sau începutul toamnei. Polenul de ambrozie provoacă diverse forme de rinită sau conjunctivită, principalele simptome fiind nasul înfundat sau rinoreea, strănuturile în salve, pruritul şi eritemul conjunctival. De asemenea, polenul poate declanşa crize moderat-severe de astm, precum şi erupţii cutanate. În timpul sezonului de ambrozie, o singură plantă poate elibera un miliard de grăuncioare de polen în aer, care pot fi purtate de vânt până la 3 km pe uscat”, a precizat Bianca Matiş, medic alergolog la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara.
Simptomele alergiei la ambrozie includ strănut, mâncărimi, ochi roșii și dificultăți respiratorii, fiind o problemă de sănătate publică tot mai des întâlnită în România
Autoritățile și experții recomandă măsuri proactive pentru combaterea răspândirii acestei plante, cum ar fi cosirea regulată a zonelor infestate și informarea populației despre importanța eliminării ambroziei din spațiile publice și private.
În egală măsură, specialiștii precizează că pentru majoritatea persoanelor cu simptome frecvente, steroizii nazali sunt cel mai bun tratament.
Dacă simptomele sunt mai uşoare, poate fi suficient un antihistaminic oral.