5.7 C
București
marți, 26 noiembrie, 2024

Descoperire uimitoare: Oamenii îmbătrânesc în două reprize accelerate – mai întâi la vârsta de 44 de ani şi apoi la 60 de ani

În ciuda a ceea ce se știa până acum, îmbătrânirea nu are loc treptat

Oamenii de știință au descoperit că îmbătrânirea la nivel molecular la oameni se accelerează în două etape distincte: prima la 44 de ani și a doua la 60 de ani.

Studiul, publicat în Nature Aging și menționat de CNN, a fost realizat de cercetători de la Universitatea Stanford și Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore, care au monitorizat 108 participanți pe parcursul mai multor ani pentru a analiza modificările moleculare în ARN, proteine și microbiom.

Concluziile arată că îmbătrânirea nu are loc treptat, ci există momente cheie care influențează semnificativ procesul de îmbătrânire și sănătatea.

De exemplu, capacitatea de a metaboliza cofeina scade semnificativ – mai întâi în jurul vârstei de 40 de ani şi încă o dată în jurul vârstei de 60 de ani

Componentele implicate în metabolizarea alcoolului scad, de asemenea, în special în jurul vârstei de 40 de ani, a declarat pentru CNN Michael Snyder, preşedinte al departamentului de genetică de la Stanford şi unul dintre autorii studiului, referindu-se la cele două valuri de îmbătrânire.

Snyder a adăugat că ”oamenii suferă adesea leziuni musculare şi îşi văd acumularea de grăsime afectată la 40 de ani (legată de metabolismul lipidic) şi, cu siguranţă, sarcopenia (pierderea musculară) afectează oamenii la 60 de ani – aceasta este o problemă foarte mare”.

Ambele grupe de vârstă au suferit modificări ale proteinelor care ţin ţesuturile împreună, ceea ce probabil ajută la explicarea modificărilor cutanate, musculare şi cardiovasculare, a adăugat el.

Riscurile de boală cresc, de asemenea, mai rapid, în special după vârsta de 60 de ani

Studiul a constatat că persoanele de 60 de ani sau mai în vârstă sunt mai predispuse la tulburări cardiovasculare, probleme renale şi diabet de tip 2.

Descoperirea unor astfel de modele poate ajuta la diagnosticarea şi prevenirea bolilor, conform studiului, care indică faptul că a identificat, de asemenea, ”markeri care pot fi utilizaţi clinic” ce pot fi utilizaţi pentru a îmbunătăţi gestionarea asistenţei medicale şi bunăstarea populaţiilor în curs de îmbătrânire.

spot_img
Latest news
știri