8.3 C
București
miercuri, 27 noiembrie, 2024

Cum induce mass-media frica în oameni, prin hiperbolizarea știrilor despre pretinsele atacuri ale rechinilor și demonizarea acestor animale marine | VIDEO

Un specialist a demontat modul de prezentare al știrilor despre pretinse atacuri ale rechinilor.

De câte ori ai văzut o știre despre atacuri ale rechinilor? Oare ți-a fost indusă frica și ai simțit un sentiment de revoltă? Câte știri pozitive despre rechini ai auzit? Ai fost informat vreodată cu privire la rolul acestor viețuitoare marine în asigurarea sănătății ecosistemului în care trăiește? Probabil ca ai câte un răspuns pentru fiecare din întrebările de mai sus și ai curiozitatea să afli mai multe despre cum se raportează, de fapt, mass-media la atacurile rechinilor.

O știre difuzată de 9 News Queensland a intrat în atenția specialiștilor în rechini. Pe pagina de Facebook Hervey Bay Snake Catchers, un expert demantelează întreaga retorică a mass-mediei, prin care se încearcă să se inducă teama în societate în legătură cu rechinii.

„Pentru a doua oară într-o săptămână, au publicat o poveste aiurea, complet falsă despre rechini și atacurile rechinilor“, își începe analiza specialistul.

În prima secundă a știrii, prezentate la televizor în Australia, este pronunțat cuvântul „terifiant“. Apoi, prezentatorul aruncă adjectivul „gigantic“, cu referire la marele alb (specie de rechin). Specialistul evidențiază faptul că se folosește special un sinonim care are rolul să hiperbolizeze dimensiunea rechinului.

„Deci, este nevoie doar de o secundă pentru a încerca să te sperie. Ei folosesc cuvântul „gigantic“ pentru a-l face să sune și mai înfricoșător“, adaugă expertul.

În plus, potrivit acestuia, rechinii albi adulți atacă foarte rar. Responsabili pentru unele atacuri asupra oamenilor sunt rechnii juvenili, care înoată mai aproape de țărm. Cu alte cuvinte, e un paradox să încerci să induci frica prin prezentarea unui rechin „gigantic“, animal care teoretic e adult și nu-i stă în fire să atace.

Știrea continuă cu folosirea altor cuvinte menite să inducă teama. De la pescarii care „se tem“, dar care în realitate nu au nicio problemă să filmeze animalul, și până prădătorul care „îi înconjoară“, fapt ce arată doar preocuparea animalului cu privire la oamenii care au ajuns în habitatul său.

Atacuri ale rechinilor sau simple teste?

La un moment dat, un rechin mușcă barca pescarilor, iar prezentatorul știrii îi descrie pe aceștia ca fiind îngroziți. Specialistul evidențiază faptul că pescarii sunt entuziasmați, nicidecum îngroziți de atacul animalului.

„Dacă ești îngrozit, nu filmezi. Puteți vedea clar prin emoția din vocea acestui tip că este încântat să vadă acel pește“, spune el!

„Când rechinul mușcă partea laterală a bărcii, face ceva foarte vizibil pentru oamenii care cunosc rechini. Când rechinii vor să ucidă, își protejează ochii. Ei și-i dau peste cap. Rechinul de față nu face asta. Își lasă ochii larg deschiși, ceea ce înseamnă că are încredere că este complet în siguranță și nu este în niciun pericol. Deci, ăsta nu este deloc un atac de rechin. Aceasta este o mușcătură de test.

Astfel de știri îi fac pe oameni să se teamă de rechini, deoarece oamenii au încredere în ele. Când văd așa ceva, se simt mult mai speriați de aceste animale decât înainte. Apoi susțin instalarea de plase pentru rechini înmare“, adaugă specialistul.

El mai atrage atenția că astfel de știri, în care rechinul pare că atacă, sunt prezentate în slow motion. Acest lucru nu face decât să arăte mai mult timp gura și dinții rechinului, tot pentru a induce teama în societate.

„Nu s-a spus nimic despre conservarea rechinilor sau de ce rechinii sunt importanți pentru oceanele noastre. Fiecare propoziție îl înfățișează într-o manieră diabolică, într-o lumină periculoasă, ca și cum ai avea de ce să te temi. Este ridicol!“, conchide expertul.

spot_img
Latest news
știri