1.8 C
București
marți, 26 noiembrie, 2024

2024 este un an dificil pentru vinul românesc

Producția de struguri ar putea scădea semnificativ, mai ales în sudul țării, din cauza secetei, deși România a înregistrat o creștere impresionantă în 2023

A început culesul în viile de struguri, fapt ce ar putea anunța o producție scăzută în 2024, mai ales în sudul țării, din cauza condiţiilor climatice, transmite Adevărul.

Conform Institutului Naţional de Statistică, în anul 2023, faţă de anul precedent, producţia de struguri a crescut cu 9.7%, ca urmare a creşterii randamentului la hectar (+7.6%), dar şi a suprafeţei cultivate cu 1.9%.

Proprietar de cramă: ”2024 este un an foarte dificil, este un an cu secetă, cu secetă pedologică, cu producţii foarte mici”

Avem producţii diminuate până la 70%, avem dezechilibru în ceea ce priveşte acumularea de zaharuri, avem o acumulare accelerată de zaharuri şi o scădere accelerată a acidităţii”, a declarat Aurelia Vişinescu, proprietar de cramă şi enolog.

România a reuşit să-şi menţină poziţia de al şaselea producător de vin din Europa

Potrivit Oficiului Internaţional al Viei şi Vinului (OIV), în 2023, România a reuşit să-şi menţină poziţia de al şaselea producător de vin din Europa, în ciuda condiţiilor meteo nefavorabile.

Mai mult, ţara noastră a înregistrat o producţie de 4.6 milioane de hectolitri, în creştere cu 21% faţă de anul precedent şi cu 4% peste media ultimilor 5 ani, consolidându-şi astfel statutul de jucător important pe piaţa europeană a vinului.

Într-un raport recent se menţionează că România este a patra cea mai mare suprafaţă viticolă din UE.

spot_img
Latest news
știri