7 C
București
marți, 22 octombrie, 2024

Ghețarul Marmolada, cel mai mare din Alpii Dolomiți, ar putea să dispară până în 2040

Încălzirea globală afectează într-un mod ireversibil ghețarii din Munții Alpi.

Ghețarul Marmolada, cel mai mare din Alpii Dolomiți, ar putea să dispară curând, din cauza creșterii temperaturilor, scrie The Guardian.

Masa de gheață pierde 7-10 centimetri pe zi din grosime, potrivit cercetătorilor. Ei au participat la o campanie lansată de grupul ecologist Legambiente, comisia internațională pentru protecția Alpilor (Cipra) în parteneriat cu Comitetul italian pentru ghețari.

Suprafața ghețarului s-a redus în ultimii cinci ani cu 70 de hectare, echivalentul a 98 de terenuri de fotbal. Mai grav, din anul 1888 de când se fac măsurători, ghețarul s-a retras cu 1,2 kilometri.

Ghețarul Marmolada ar putea să dispară până în 2040

Alpii dolomiți sunt printre cei mai afectați de schimbările climatice. Cantitățile reduse de zăpadă din perioada iernii și căldura din perioada de vară determină topirea accelrată a ghețarilor.

De pildă, Forni, unul dintre cei mai mari ghețari de vale din Italia, s-a retras 800 de metri în ultimii 30 de ani. În ultimul secol, retragerea a fost de 2 kilometri.

Încălzirea globală a provocat și tragedii. În 2022, din Marmolada s-a desprins un sloi de gheață care a provocat o avalanșă care a urcis 11 persoane.

Din cauza topirii ghețarului, în zonă au apărut tone de deșeuri de tot felul, inclusiv arme perfect conservate, sănii, scrisori, jurnale și cadavrele soldaților care au luptat în primul război mondial.

spot_img
Latest news
știri