7.6 C
București
luni, 25 noiembrie, 2024

Greenpeace România cere Tribunalului Bucureşti suspendarea Acordului de mediu pentru Neptun Deep

Potrivit organizației, Acordul de mediu încălcă grav dispoziţiile legale

Greenpeace România a cerut Tribunalului Bucureşti suspendarea Acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep, care ”ridică preocupări serioase legate de protecţia mediului, schimbările climatice şi respectarea legislaţiei”.

Organizaţia acuză Agenţia de Protecţie a Mediului Constanţa că a emis documentul fără să respecte complet procedurile.

Agenţia de Protecţie a Mediului Constanţa a eliberat acordul de mediu, încălcând grav dispoziţiile legale şi tratând superficial procedurile asociate”, anunţă, Greenpeace România, potrivit Mediafax.

Greenpeace România: ”Proiectul Neptun Deep ridică preocupări serioase legate de protecţia mediului, schimbările climatice şi respectarea legislaţiei”

Afirmaţia falsă că «amprenta de carbon a proiectului este zero» a indus în eroare autorităţile şi publicul, influenţând negativ modul în care reprezentanţii APM au deliberat avizarea proiectului. În realitate, proiectul contribuie semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră, fiind responsabil de emiterea a 209 milioane de tone de CO₂e pe durata sa, adică o medie anuală de 10,4 milioane de tone de CO2”, a transmis organizaţia pentru protecția mediului.

Potrivit Greenpeace România, ”excluderea scenariilor nefavorabile în evaluarea riscurilor subestimează pericolele reale pentru mediul marin”.

Greenpeace România: ”Lipsesc informații cruciale despre substanțele toxice care vor fi deversate în Marea Neagră”

În luna iunie a acestui an, organizația pentru protecția mediului a anunțat că Ministerul Mediului și Agenția pentru Protecția Mediului Constanța au emis acordul final pentru exploatarea de gaze din proiectul Neptun Deep, pe care organizația îl consideră toxic.

Greenpeace avertiza, la acel moment, că acest proiect va pune în pericol sute de specii vulnerabile și sănătatea oamenilor, având un impact negativ asupra Mării Negre, deja afectată de poluare, pescuit ilegal și război.

Organizația sublinia că peste 200 de milioane de tone de CO2 vor fi eliberate în atmosferă, amplificând fenomenele meteo extreme.

Și la acel moment, organizația a cerut autorităților să respingă acordul de mediu.

spot_img
Latest news
știri