Bolile cardiovasculare sunt o cauză principală de deces în SUA, cu o persoană care moare la fiecare 33 de secunde din cauza afecțiunilor cardiace, conform datelor furnizate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Un factor major în declanșarea acestor boli este dieta nesănătoasă, în special consumul de alimente ultraprocesate
Un studiu recent publicat în The Lancet identifică băuturile îndulcite artificial și carnea procesată drept cele mai nocive pentru sănătatea inimii.
Cercetătorii au monitorizat consumul de alimente ultraprocesate în rândul a 206.957 de participanți – 166.548 de femei peste 25 de ani și 40.409 bărbați peste 40 de ani – pe parcursul a 30 de ani, conform revistei Best Life.
Alimentele ultraprocesate au fost împărțite în 10 categorii, printre care:
- Pâinea;
- Cerealele;
- Sosurile;
- Gustările dulci
- Băuturile îndulcite.
Deși pâinea, cerealele și mâncărurile gata preparate au fost consumate frecvent, băuturile îndulcite artificial și carnea procesată s-au dovedit a fi cele mai periculoase.
Pericolul constă în conținutul ridicat de zahăr și sodiu adăugat, scrie G4 Food.
Consumul excesiv de zahăr este asociat cu afecțiuni precum diabetul, bolile hepatice, bolile cardiace, obezitatea și acumularea de plăci în vasele de sânge
Practic, zahărul crește riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.
În mod similar, excesul de sodiu poate provoca boli renale, hipertensiune arterială și afecțiuni cardiace grave.
Studiul recomandă reducerea conținutului de sodiu, grăsimi saturate și zaharuri adăugate în anumite alimente ultraprocesate. Printre acestea se numără pâinea și cerealele.
Totuși, descurajarea consumului de băuturi răcoritoare și carne procesată ar trebui să fie prioritară.
Descurajarea are în vedere legătura puternică dintre acestea și bolile cardiovasculare, bolile cardiace cronice și accidentele vasculare cerebrale.