Primul soi de grâu modificat genetic a fost aprobat în SUA, transmite Adevărul.
O companie argentiniană a obţinut aprobarea autorităţilor americane de reglementare pentru soiul său de grâu modificat genetic.
Compania anunţă că va mai dura câţiva ani până când va putea aduce pe piaţă tehnologia sa, potrivit Bloomberg.
Grâul modificat genetic este mai rezistent la secetă
Chiar şi aşa, directorul general de la Bioceres Crop Solutions SA, Federico Trucco, speră că autorizaţia din SUA va ajuta la doborârea barierelor globale.
”Cu fiecare zi ce trece, lucrurile devin din ce în ce mai reale. Există un efect imediat în termeni de creştere a credibilităţii. Este o piaţă care spune: Vrem această tehnologie”, a spus Federico Trucco, directorul companiei care a dezvoltat un soi de grâu mai rezistent la secetă, denumit HB4.
Bioceres a pornit o cruciadă pentru a depăşi reticenţa faţă de grâul modificat genetic.
Fermierii cultivă de mai multe decenii soia boabe şi porumb modificate genetic.
Acestea sunt utilizate în principal sub formă de nutreţ pentru animale sau pentru producţia de biocombustibili.
Consumul direct al culturilor modificate genetic de către oameni a declanşat o opoziţie acerbă din partea organizaţiilor care reprezintă interesele consumatorilor, fermierilor şi activiştilor de mediu
Unele companii, inclusiv Monsanto Co., înainte de fuziunea cu Bayer AG, şi-au schimbat strategia în domeniul culturilor modificate genetic.
În momentul de față, graţie autorizaţiei din SUA, unul dintre primii cinci mari exportatori mondiali de grâu, Bioceres, are aprobarea de a însămânţa grâul său în afara Americii de Sud.
Australia, un alt mare furnizor mondial de grâu, face şi ea teste în teren cu grâu modificat genetic.