17.1 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Mai multe epave naziste din Al Doilea Război Mondial au fost găsite în Dunăre

Scăderea dramatică a nivelului fluviului din cauza secetei scoate la iveală nave scufundate și relicve istorice în Serbia și Ungaria

Nivelul Dunării a scăzut atât de mult încât au fost descoperite epave naziste ale unor nave scufundate în Al Doilea Război Mondial, relatează Digi24.

Epavele, provenind din flota nazistă și încărcate cu explozibili, au ieșit la suprafață lângă portul Prahovo din Serbia, în urma secetei severe din lunile iulie și august, conform Reuters, citată de Agerpres.

Alte patru nave naziste au fost descoperite în Parcul Național Dunăre-Drava din Ungaria

În Parcul Național Dunăre-Drava din Ungaria, lângă Mohacs, au fost descoperite alte patru nave din perioada de dinainte de 1950, după ce nivelul Dunării a scăzut la doar 1.5 metri, din cauza caniculei și secetei prelungite.

De-a lungul albiei, unele epave încă păstrează turete, punți de comandă, catarge avariate și carene deformate, în timp ce altele sunt parțial îngropate în bancurile de nisip.

Nivelul Dunării a ajuns la 1.17 metri în Budapesta

Această scădere se apropie de un minim istoric de aproximativ 0,4 metri, înregistrat în octombrie 2018.

În timpul inundaţiilor, nivelul Dunării creşte mult peste şase metri.

Mult aşteptatele precipitaţii care au început încă de săptămâna trecută ar putea conduce la creşterea nivelului Dunării până la aproximativ trei metri la Mohacs, până la sfârşitul săptămânii, apele fluviului putând acoperi din nou epavele.

Nivelul celui mai lung fluviu din Polonia, Vistula, a scăzut la un nivel minim record, lăsând la vedere bancuri de nisip în Varşovia.

Nivelul apei a fost atât de scăzut încât un elan a fost filmat în timp ce traversa cursul de apă, într-o secţiune a acestuia din mediul rural.

spot_img
Latest news
știri