11.7 C
București
miercuri, 16 octombrie, 2024

Haga devine primul oraș din lume care interzice publicitatea produselor din combustibili fosili

Începând din 2025, Haga va elimina mesajele publicitare pentru produse cu emisii ridicate de carbon, într-un efort de a atinge neutralitatea climatică până în 2030

Haga, capitala Ţărilor de Jos, a devenit vineri primul oraş din lume care a interzis mesajele publicitare stradale ce promovează produse din combustibili fosili şi servicii cu emisii ridicate de carbon.

În egală măsură, orașul interzice inclusiv publicitatea la croaziere şi călătorii cu avionul, scrie Digi 24.

Actul normativ va intra în vigoare la 1 ianaurie 2025

În acest sens, Consiliul Local din Haga a adoptat, un act normativ privind publicitatea stradală, care intră în vigoare la 1 ianaurie 2025, informează Agerpres.

Decizia edililor din Haga vine după un apel al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, către guvernele din întreaga lume să interzică astfel de mesaje publicitare, similar cu acţiunile care vizează interzicerea publicităţii la ţigări, începute în anii 1960.

Haga vrea să ajungă la neutralitate climatică în 2030

Potrivit susținătorilor acestei noi legi, Haga intenționează să atingă neutralitatea climatică în anul 2030.

În aceste condiţii nu mai este adecvat să permiţi publicitatea la produse generate de industria combustibililor fosili”, a declarat reprezentanta Partidului pentru Animale în Consiliul Local din Haga, una din susţinătoarea noii prevederi.

Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili şi alcoolul, responsabile pentru milioanele de decese din Europa

Produsele precum tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili și alcoolul sunt responsabile pentru 2.7 milioane de decese anuale în Europa, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Potrivit directorului regional al OMS Europa, Hans Kluge, aceste industrii ucid zilnic cel puțin 7.000 de persoane în regiune, care include 53 de țări.

Aceste companii folosesc strategii de marketing direcționat și afirmații înșelătoare pentru a exploata persoanele vulnerabile.

Practic, ele interferează cu eforturile de prevenire a bolilor precum cancerul și diabetul și contribuie la recurența bolilor cardiovasculare și respiratorii cronice.

În aceste condiții, OMS cere necesitatea unor reglementări stricte pentru a proteja sănătatea publică și pentru a limita impactul acestor industrii.

spot_img
Latest news
știri