17.1 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Stratul de ozon al Pământului este pe cale să se refacă, în ciuda erupției vulcanului Hunga Tonga

Omenirea este în pragul unui succes deosebit de important!

Stratul de ozon al Pământului se află în curs de refacere, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale. Acest lucru se întâmplă în ciuda vulcanului Tonga din Pacificul de Sud. Refacerea completă a stratului de ozon ar fi un real succes după eforturile planetare de eliminare a substanțelor chimice care l-au afectat, potrivit Reuters.

Predicțiile actuale indcă faptul că stratul de ozon se va reface complet deasupra Antarcticii până în 2066. Deasupra zonei arctice și deasupra restului planetei, refacerea va fi completă până în 2045, respectiv 2040.

La începutul anului 2022, vulcanul Hunga Tonga a început să scuipe lavă. Evenimentul a dus la o deteriorare a stratului de ozon deasupra Antarcticii. Aceasta a fost cauzată de nivelurile mai ridicate de vapori de apă atmosferici.

Stratul de ozon are un rol deosebit de important în protejarea Pământului de radiațiile ultraviolete. Acestea sunt legate de cancerul de piele și alte riscuri pentru sănătate.

Stratul de ozon al Pământului este pe cale să se refacă, mulțumită Protocolului de la Montreal

În anul 1989 a intrat în vigoare Protocolul de la Montreal. Aceasta prevedea eliminarea treptată a clorofluorocarburilor (CFC) și a altor substanțe care epuizează stratul de ozon. Succesul acestui Protocol „se remarcă ca un simbol puternic al speranței” într-un moment în care cooperarea multilaterală a fost pusă sub presiune, a declarat secretarul ONU, Antonio Guterres.

Aceste substanțe nocive (n.r. clorofluorocarburile) au fost în mare parte înlocuite cu hidrofluorocarburi (HFC). Deși acestea din urmă nu provoacă epuizarea stratului de ozon, ele sunt un puternic gaz cu efect de seră ce determină încălzirea planetei.

În prezent este în implementare amendamentul de la Kigali, din 2016, care prevede reducerea producției de HFC. La nivel mondial, China rămâne însă cel mai mare producător de HFC. Capacitatea sa actuală este echivalentă a aproape 2 miliarde de tone metrice de dioxid de carbon.

Ministerul chinez al Mediului a declarat luni că va publica în curând un plan pentru a controla mai bine producția de HFC. Ca țară în curs de dezvoltare, este obligată să reducă consumul de HFC cu 85% din 2013 până în 2045. Chiar și așa, Beijingul spune că „se confruntă cu provocări uriașe” în eliminarea treptată a HFC.

spot_img
Latest news
știri