16.5 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Un mic dejun foarte popular poate crește riscul de diabet

Cercetătorii au studiat dieta a peste 5.000 de copii

Copiii predispuși genetic la diabet de tip 1 au un risc crescut de a dezvolta boala dacă vor consuma alimente precum bananele, ovăzul și iaurtul, conform unui studiu recent.

În schimb, căpșunile și afinele reduc acest risc.

Deși este considerat un produs sănătos, grâul este un alt aliment care crește riscul de a dezvolta diabet

Cercetarea a indicat și grâul ca factor de risc pentru diabetul autoimun, în timp ce legume precum broccoli, conopida și varza oferă protecție.

Profesorul Suvi Virtanen, care a condus studiul, sugerează că prezența urmelor de pesticide în anumite fructe ar putea explica de ce unele cresc riscul, în timp ce altele au un efect protector.

Virtanen și echipa sa de la Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare au monitorizat dieta a 5.674 de copii cu predispoziție genetică la diabet de tip 1, de la naștere până la șase ani.

Până la această vârstă, 94 dintre copii au dezvoltat diabet de tip 1, iar alți 206 au manifestat autoimunitate la nivelul insulelor pancreatice, crescând riscul de boală, scrie publicația Descoperă.

Studiul a evaluat 34 de grupe alimentare și a constatat că un consum mai mare de fructe precum bananele și ovăzul a fost asociat cu un risc crescut de diabet.

Totuși, consumul de fructe de pădure, precum căpșunile, afinele și coacăzele, a fost legat de un risc scăzut

Virtanen subliniază că această descoperire ar putea surprinde părinții, deoarece multe dintre alimentele asociate cu un risc crescut sunt considerate sănătoase.

Fructele de pădure sunt deosebit de bogate în polifenoli, compuși vegetali care pot atenua inflamația asociată cu dezvoltarea diabetului de tip 1. Pe de altă parte, fructele pot conține substanțe dăunătoare care nu se regăsesc în fructe de pădure. De exemplu, fructele de pădure pot fi lipsite de pesticidele care se găsesc pe alte fructe”, a declarat Virtanen potrivit sursei citate.

spot_img
Latest news
știri