-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

Sobele pe lemne ar putea fi scoase din uz în România

Planul Național Integrat în domeniul Energiei 2025-2030 propune înlocuirea sobelor pe lemne cu soluții mai eficiente, accelerând tranziția către surse regenerabile și eficiență energetică

Sobele pe lemne ar putea deveni o amintire pentru români, scrie Adevărul. Printre obiectivele asumate de România în cadrul Planului Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice (PNIESC) 2025-2030 se numără și înlocuirea acestora cu sisteme de încălzire mai eficiente.

Ministerul Energiei a anunțat că va înainta ”cu celeritate” planul către Comisia Europeană, alăturând România statelor membre care și-au actualizat planurile la nivel european.

Planul revizuit include măsuri pentru reducerea emisiilor în sectoare cheie, precum energie, transport, locuire și industrie, și promovează tehnologii avansate, precum utilizarea hidrogenului regenerabil și creșterea eficienței energetice.

Pe de altă parte, pe fondul scăderii utilizării biomasei, în special în mediul rural, care va fi înlocuită cu tehnologii mai curate, ponderea SRE (surse de energie regenerabilă) în sectorul de încălzire și răcire va crește ușor până la sfârșitul deceniului, ajungând la 41.4% în 2030.

Potrivit datelor Eurostat, aproximativ 50% din toată energia consumată în UE este folosită pentru încălzire și răcire, iar mai mult de 70% provine încă din combustibili fosili (în mare parte gaze naturale, dar și lemne de foc)

În sectorul rezidențial, aproximativ 80% din consumul final de energie este utilizat pentru încălzirea spațiului și a apei.

În conformitate cu obiectivele Pactului ecologic al UE, planul REPowerEU solicită investiții anticipate în surse regenerabile și eficiență energetică.

Acesta are ca scop reducerea importurilor de combustibili fosili, dublarea ratei actuale de implementare a pompelor de căldură în clădiri și accelerarea implementării pompelor de căldură din rețelele mari de încălzire și răcire.

spot_img
Latest news
știri