7 C
București
marți, 22 octombrie, 2024

Ce a fost, de fapt, „ciclonul Ashley“. Conferențiarul universitar Lucian Sfîcă avertizează asupra riscului decredibilizării meteorologiei

Un conferențiar universitar a demontat amplificarea artificială de către mass-media a amplorii ploilor din ultimele ore.

Conferențiarul universitar dctor Lucian Sfîcă este specialist în meteorologie și profesor la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. El a explicat, într-o postare pe pagina de Facebook Meteo România, care este riscul amplificării artificiale a unor fenomene meteorologice.

„Din situația acestor zile rezultă un risc major ca meteorologia să fie decredibilizată ca știință în percepția publicului larg. Merită subliniate câteva nuanțe importante ale acestui episod meteorologic“, a explicat specialistul.

Lucian Sfîcă: Ashley – o inveție pur românească

El a arătat că ceea ce a fost prezentat ca ciclonul Ashley a fpst o inveție „pur românească“.

„Nu veți găsi știri cu Așlei decât din România. Iar lucru ăsta ar trebui să dea de gândit. Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume potențial unui ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean în zilele din urmă, dar în mod efectiv acest ciclon nu există pe hărți“, a spus Lucian Sfîcă.

„Un ciclon extratropical, specific regiunilor noastre, pentru a fi definit ca atare, trebuie să aibă în centrul său izobare închise (cerc) care să delimiteze valori mici și foarte mici de presiune atmosferică. Atunci când acest lucru se întâmplă sunt indicate pe hartă formațiunile barice de acest fel printr-o literă specifică, funcție de originea hărții (L-low pressure, T-Tiefdruckgebiet, D-depression etc). În momentul de față doar serviciul meteorologic sârbesc indică mai curajos dezvoltarea unei formațiuni barice ciclonale în regiunea noastră, dar fără ca ea să aibă izobare închise, subliniind posibilitatea de dezvoltare în regiunea noastră a unui ciclon, dar nu și existența lui efectivă în momentul de față“, a mai spus specialistul.

„Cicolonul Ashley“ – o situație pluviogenetică de vară

Potrivit lui Sfîcă, singura chestiune atipică a fost că o ploaie specifică verii a venit la sfârșit de septembrie.

„Ce avem de fapt în momentul de față e doar o clasică situație pluviogenetică de vară pentru țara noastră. Avansul unui talveg de altitudine de la vest la est în Europa, către România, generează și întreține o convergență intensă la suprafața terestră a maselor de aer, convergență răspunzătoare de producerea precipitațiilor atmosferice. Tocmai lipsa acestor situații sau puținătatea lor pe timpul verii ne-a adus în discuție grava problemă a secetei de până acum câteva săptămâni.

Evident, astfel de situații pot pune probleme, la fel ca la orice episod mai consistent de ploi torențiale vara. Dar a considera așa ceva ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit. Explicații adiționale pe imaginile anexate“, a conchis conf. univ. dr. Lucian Sfîcă.

Panica a fost amplificată, cel mai probabil, și de inundațiile de acum 2 săptămâni din Galați și Vaslui. După ce s-au ars cu laptele, autoritățile au preferat să sufle și-n iaurt, mai ales în contextul campaniei electorale.

spot_img
Latest news
știri