3.7 C
București
luni, 25 noiembrie, 2024

Expunerea prenatală la canabis poate provoca schimbări neurologice severe la nou-născuți

Un nou studiu internațional sugerează că utilizarea canabisului în timpul sarcinii ar putea afecta dezvoltarea neurologică a copiilor, influențând gene legate de creier, anxietate și autism

Un nou studiu internațional a descoperit modificări genetice la nou-născuții expuși la canabis în perioada prenatală, indicând posibile efecte negative asupra dezvoltării lor neurologice, relatează Science Alert, citată de publicația Descoperă.ro.

Expunerea la canabis în timpul sarcinii poate cauza modificări genetice durabile

Conform cercetării, expunerea la canabis în timpul sarcinii poate cauza modificări genetice durabile, care ar putea influența dezvoltarea neurologică pe termen lung.

Oamenii de știință au identificat schimbări epigenetice care au afectat mai multe gene asociate cu formarea căilor neuronale și cu bolile neurodezvoltative, consolidând ipoteza că consumul de canabis de către mamă ar putea avea consecințe negative asupra copilului.

Oamenii de știință au colectat informații despre consumul de droguri al mamelor și probe de sânge pentru a analiza ADN-ul

Cercetătorii au analizat date din două baze de date care au urmărit persoane de la naștere până la maturitate, colectând informații despre consumul de droguri al mamelor și probe de sânge pentru analizarea ADN-ului.

Aceștia au descoperit că procesul de metilare a ADN-ului, responsabil pentru reglarea activității genelor, prezenta diferențe semnificative între copiii expuși prenatal la canabis și cei neexpuși.

În mod special, șapte gene legate de dezvoltarea creierului, anxietate și autism au fost afectate.

Deși studiul nu demonstrează o legătură cauzală directă, concluziile sale sunt suficient de alarmante pentru a justifica investigații suplimentare.

spot_img
Latest news
știri