7 C
București
marți, 22 octombrie, 2024

Uraganul Milton, inclus în categoria 5, amenință Florida după ce va trece pe lângă Peninsula Yucatan

Considerat ”extrem de periculos”, Milton aduce rafale de 250 km/h și sporește îngrijorările în Florida, recent afectată de uraganul Helene

Uraganul Milton, considerat ”extrem de periculos”, a fost inclus în categoria 5, nivelul maxim pe scara Saffir-Simpson, şi urmează să treacă pe lângă Peninsula Yucatan din Mexic, înainte să atingă uscatul cel mai târziu miercuri în statul american Florida.

Florida a fost deja afectată de trecerea distrugătoare a uraganului Helene la sfârşitul lunii septembrie, informează AFP, citat de Radio Eco Natura.

Uraganul Milton este însoţit de vânturi care pot atinge viteza de 250 km/h

Potrivit NHC, el va aduce rafale violente în Yucatan marţi şi va atinge apoi regiunile costiere ale statului american Florida ”începând de marţi seară sau miercuri” în zona Golfului Mexic.

Acest nou uragan stârneşte multe îngrijorări în Florida şi în celelalte regiuni din sud-estul Statelor Unite, la mai puţin de două săptămâni după trecerea devastatorului uragan Helene.

Guvernatorul extinde starea de urgență în 51 de comitate

Guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, a declarat că uraganul Milton va menține statutul de uragan pe toată durata traversării statului, de la vest la est.

Duminică, el a extins starea de urgență, decretată inițial cu o zi înainte, la 51 din cele 67 de comitate din Florida, al treilea cel mai populat stat american.

Încălzirea apelor marine și oceanice, cauzată de schimbările climatice, crește probabilitatea intensificării rapide a furtunilor, sporind astfel riscul apariției unor uragane mai puternice, conform majorității cercetătorilor.

spot_img
Latest news
știri