Românii au o problemă majoră de educaţie atunci când este vorba de atitudinea faţă de risc, scrie Agerpres.
Concluzia aparține directorului de Cercetare şi Dezvoltare la Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).
Directorul IRES: ”Interesul pentru asigurări este destul de ridicat, undeva la 75%”
”Cu toate acestea, vedem că atunci când discutăm despre comportament doar 24% îşi încheie acest tip de asigurare. Dacă discutăm despre CASCO sau despre RCA, procentele sunt mult, mult mai mari şi ar trebui să ne întrebăm de ce acolo funcţionează şi aici nu. Sigur că, până la urmă, această abordare punitivă a statului, faptul că în mod automat dacă ai încălcat legea eşti pedepsit, funcţionează, dar funcţionează doar parţial”, a declarat Dan Jurcan.
În ceea ce priveşte încrederea în industria asigurărilor, Dan Jurcan a precizat că aceasta a crescut foarte mult în ultimii 5-6 ani.
”Paradoxal, de la în jur de 30%, când s-au început măsurătorile, la undeva la 40-45% acum, mult mai sus decât încrederea în Parlament sau un politicieni, care este situată pe la 10-15%”, a completat directorul IRES.
Când vorbim de atitudinea faţă de risc, românii se află la cel mai jos nivel din Uniunea Europeană
Dan Jurcan, director IRES, afirmă că românii preferă siguranța și se bazează pe stat în caz de criză, oferind guvernului toată puterea.
Politicienii, pentru a câștiga voturi, evită sancțiunile, menținând astfel dependența cetățenilor de ajutoarele guvernamentale.
”Nu ştim, preferăm siguranţa, şi nu ştim ce înseamnă incertitudinea. Credem că nu ni se poate întâmpla şi, atunci când ni se întâmplă, pur şi simplu ne uităm la guvern, pentru că, vă spuneam, spre deosebire de alte ţări, suntem obişnuiţi să ne tranzacţionăm într-un fel loialitatea în această relaţie cu autorităţile, adică le oferim toată puterea pe ideea că atunci când se întâmplă ceva, tu stat, tu guvern trebuie să mă protejezi. Şi, în principiu, dacă ne uităm, aşa se şi întâmplă. Statul oferă ajutoare. Ce s-ar întâmpla dacă statul nu ar mai oferi ajutoare?”, punctează Jurcan.
Directorul de Cercetare şi Dezvoltare la Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie: ”Oare oamenii nu cumva ar fi mai tentaţi să se asigure?”
”Dar trăim în această ecuaţie a complicităţii în care politicienii, de dragul voturilor, întotdeauna vor face asta. La fel cum spunea şi domnul primar: nu voi sancţiona niciodată pe cineva care nu are PAD pentru că pierd voturi”, a mai declarat Dan Jurcan, director de Cercetare şi Dezvoltare la Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).