17.6 C
București
joi, 24 octombrie, 2024

După ce apa Mării Negre a luat culoarea brună datorită unor alge, în timpul nopții, aceasta a devenit și fosforescentă. Care e cauza fenomenului | VIDEO

Fenomenele naturale nu obosesc să ne surprindă, iar după ce aurora boreală s-a văzut în toată splendoarea ei din România, a venit rândul Mării Negre să ofere niște imagini spectaculoase.

Apa Mării Negre a devenit fosforescentă în timpul nopții. Marți seara, fenomenul a fost observat la Constanța și în stațiunile de pe litoral, potrivit Adevărul.

Valurile mării au devenit fosforescente datorită bioluminiscenței.

„Bioluminiscența, denumită și biofotogeneză, este producția de lumină de către organismele vii, ca un caz particular al chimioluminiscenței.

Această lumină rece este produsă de organisme vii (licurici, pești abisali, ciuperci) sau de microorganisme, prin oxidarea unei substanțe proteice, secretată de acestea, numită luciferină cu ajutorul ATP-ului (adenozintrifosfatului sau trifosfatului de adenozină).

În prezența oxigenului, sub acțiunea fermentului special luciferaza, are loc oxidarea luciferinei. Reacția chimică este însoțită de eliminarea luminii”, explică Meteoplus.

Apa mării a devenit fosforescentă datorită unor microorganisme

Potrivit specialiștilor, fenomenul este destul de rar întâlnit în Marea Neagră. El se produce datorită unor microorganisme marine, precum dinoflagelatele. Aceste microorganisme pot produce lumină atunci când sunt stresate de valurile mării.

Bioluminiscența este un fenomen pe cât de rar, pe atât de spectaculos în natură. În general, luminile produse sunt verzi, albastre sau galbene. Culoarea albastră este des întâlnită în oceane, cea verde în zonele de țări, iar cea galbenă în apele dulci și la speciile terestre.

Reamintim că, zilele trecute, apa Mării Negre a devenit brună, datorită unor alge.

spot_img
Latest news
știri