Agresivitatea şoferilor în trafic poate fi acum reclamată, direct pe o aplicaţie a Ministerului de Interne, transmite Adevărul.
Sesizarea privind comportamentul agresiv în trafic trebuie să conţină datele de identificare ale celui care face reclamaţia (adică nume, prenume şi codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon şi adresa de corespondenţă), o declaraţie pe propria răspundere cu privire la veridicitatea datelor transmise şi a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravenţională, precum şi semnătura.
Potrivit legislaţiei în vigoare, manevrele considerare agresive în trafic includ:
- Deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;
- Întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
- Pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor;
- Folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa să să elibereze banda de circulaţie.
Agresivitatea în trafic duce la reținerea permisului de conducere
Sancţiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de articolul 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi presupune 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei).
În plus, şoferilor cu comportament agresiv li se reţine permisul de conducere pentru 30 de zile.