Un exemplar mai puțin obișnuit de pasăre a fost surprins, zilele trecute, în Parcul Natural Bucegi, transmite Radio Eco Natura.
Este vorba despre o barză neagră, o prezență rară în România, care cuibărește în păduri și iarna migrează în Africa.
Reprezentanții Parcului Natural Bucegi: ”Barza neagră cuibărește rar la noi în țară și migrează în sezonul rece în Africa”
“Barza neagră este o specie retrasă și sfioasă, care cuibărește în păduri, în cuiburi pe care le folosește mai mulți ani și pe care le repară și consolidează în fiecare an. Se hrănește cu pești, mamifere mici, pui de păsări, oua, broaște, moluște, lipitori, râme, șopârle, șerpi sau insecte. Barza Neagră este o pasăre migratoare de talie mare, răspândită în pădurile de amestec din zona carpatică, cu întinderi de apă în apropiere. Aripile, gâtul și coada sunt negre cu reflexe metalice, abdomenul este alb, iar ciocul și picioarele sunt roșii. Cuibărește rar la noi în țară și migrează în sezonul rece în Africa”, spun reprezentanții Parcului Natural Bucegi.
Barza neagră referă zonele liniștite, împădurite, aflate lângă râuri sau lacuri izolate
Aici, își construiește cuiburi masive, adesea la mare înălțime în copaci. Evită așezările umane și este mai retrasă decât ruda sa albă.
Pasărea este protejată prin legi naționale și internaționale, fiind clasificată ca specie vulnerabilă în unele regiuni.
Prezența berzei negre indică un ecosistem sănătos, iar măsurile de protecție a acestei păsări contribuie la conservarea biodiversității în regiunile respective.