Ministrul Mediului a reluat discuțiile cu privire la noul Cod Silvic, ținând să sublinieze importanța unei legislații care să integreze beneficiile sociale și de mediu ale pădurilor.
Potrivit declarațiilor făcute astăzi, 5 noiembrie, accesul liber în natură și confiscarea vehiculelor care transportă lemn furat sunt măsuri esențiale, alături de interzicerea tăierilor la ras în ariile protejate.
Ministrul Mediului: ”Îmi doresc ca acest nou Cod Silvic să fie un act normativ solid care să răspundă foarte bine la tot ceea ce înseamnă noul mod de a înțelege pădurea”
”Nu mai discutăm de metri cubi exploatați la hectar, ci înțelegem beneficiile sociale și de mediu ale pădurii și le tratăm ca atare. În primul rând, cred că acest cod silvic trebuie să asigure accesul liber și neîngrădit în orice pădure din România, fie la pas, fie cu bicicleta. Este dovedit științific că accesul în natură este extrem de benefic pentru sănătatea noastră”, a punctat ministrul Mircea Fechet.
De asemenea, oficialul a pus accent pe confiscarea camioanelor și a dubițelor care transportă lemn furat din pădure, precizând că, în momentul de față, există o limită de 10 mc care nu este suficientă.
Prin noul Cod Silvic, Ministerul Mediului propune reducerea la jumătate a acestei cantități, respectiv la 5 mc.
Mircea Fechet: ”O altă chestiune este conflictul de interese în rândul celor care lucrează în domeniul silvic, nu poți să ai și afaceri și să lucrezi în același timp și în pădure și cred că acest lucru trebuie reglementat foarte bine în noul Cod Silvic”
Ministrul Mediului a explicat că tăierile la ras vor fi interzise în toate ariile naturale protejate, așa cum a propus încă din proiectul de lege în acest Cod Silvic.
”Dezbaterea de azi vine la aproximativ 6 luni după ce am ascultat foarte multe opinii la dezbaterile din Senatul României și sper să reușim să găsim acel echilibru juridic între nevoia de a proteja și conserva pădurile pentru tot ceea ce ne oferă, dar și a le gospodări într-un mod care să asigure acces neîngrădit iubitorilor de pădure și de natură”, a adăugat oficialul.
Ministrul Mediului: ”Suntem una dintre puținele țări din Europa cu păduri în care nu a călcat niciodată vreun picior de om și în care natura funcționează nealterat”
”În același timp, avem aproximativ 10 000 de companii care depind într-un fel sau altul de pădurile din țara noastră. Există mai multe perspective pe care trebuie să le avem în vedere când vorbim de noul Cod Silvic: prima este legată de conservarea celor mai frumoase păduri din Europa, cealaltă este legată de econonomie și cea a vieții, în care trebuie să avem grijă de oamenii care depind de pădure în orice fel”, a conclus Fechet.