Marea Galileii, numită și Lacul Tiberias sau Kinneret, este un lac de apă dulce din Israel. Întinderea de apă este descrisă cu regularitate în Biblie. Pe țărmul de nord-vest al Mării sunt relatate mai multe miracole săvârșite de Iisus Hristos. E vorba de minunea înmulțirii pâinilor și peștilor și minunea unei capturi impresionante de pește, potrivit IFL Science.
Minunea vorbește de cinci pâini și doi pești mici care au hrănit 5.000 de oameni. În cealaltă minune săvârșită de Iisus, apostolii pescuiau fără succes până când Mântuitorul le-a spus să-și arunce plasele încă o dată. Apoi au reușit o captură impresionantă de pește.
Au fost aceste „minuni” cu adevărat lucrarea lui Hristos, sau există o explicație științifică pentru ele? Conform noilor cercetări, există ceva rațional în aceste lucruri.
Un fenomen rar din Marea Galileii ar putea explica minunile făcute de Iisus Hirstos
Cercetătorii au identificat două evenimente, în mai și iunie 2012, în care mii de pești morți au fost găsiți plutind la suprafață. Folosind modelarea tridimensională, ei au elaborat un mecanism potențial care stă la baza morții peștilor din Marea Galileii. Apa cu un nivel scăzut de oxigen se ridică la suprafață și provoacă sufocarea peștilor.
Marea Galileii se amestecă pe verticală o dată pe an. Vara, marea este segmentată în mai multe straturi: un strat superior cald, un strat inferior mai rece și un strat intermediar cu un gradient de temperatură puternic care le separă pe cele două. Vânturile de vest generează valuri interne în mare. La rândul lor, acestea forțează apa mai rece, sărăcită în oxigen, din straturile inferioare până la suprafață. Dacă această creștere are loc la scurt timp după formarea straturilor, peștii pot să se sufoce din cauza lipsei de oxigen.
În Marea Galileii, astfel de cazuri de moarte în masă a peștilor cauzate de creșterea valurilor interne sunt rare. În afară de evenimentele din 2012, autorii își pot aminti doar alte două. Unul a avut loc în aprilie 2007 și unul la începutul anilor 1990. Ambele s-au petrecut în aceeași locație geografică, lângă Tabgha.
Evenimente similare care au dus la uciderea peștilor au fost documentate în alte locații, inclusiv lacul Erie, estuarul râului Neuse, Carolina de Nord și portul Hamilton, Canada – și ar putea explica, de asemenea, „miracolele” lui Isus, susțin autorii studiului.
„Studiul nostru sugerează o locație și un interval de timp pentru minunile biblice de lângă Tabgha, documentate în minunea înmulțirii pâinilor și peștilor și captura miraculoasă de pește”, concluzionează ei.