7.8 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

O specie de dihor care a dispărut acum 45 de ani, readusă la viață prin clonare

Clonată din țesuturi vechi de decenii, Antonia, o femelă de dihor cu picioare negre, a dat naștere la doi pui, aducând speranță pentru conservarea acestei specii extreme de rare

O specie de dihor care era considerată dispărută în 1979, Mustela nigripes, a reușit să se reproducă prin intermediul clonării, într-un experiment științific, scrie publicația Descoperă.ro.

Antonia, un dihor cu picioare negre clonat, a devenit mama a doi pui sănătoși – un mascul și o femelă

Ea a fost clonată folosind țesutul unei femele numite Willa, care a murit la grădina zoologică din San Diego în 1988.

Materialul genetic al lui Willa este considerat extrem de valoros, având de trei ori mai multe variații genetice decât dihorii din sălbăticie.

Acest succes marchează un nou pas în salvarea speciei, început încă din 1981, când au fost descoperiți ultimii 18 dihori sălbatici în Wyoming.

În prezent, numărul lor a crescut la aproximativ 350 de exemplare în libertate. Totuși, specia continuă să fie amenințată de boli, diversitatea genetică redusă și pierderea habitatului.

Cu toate acestea, experții rămân împărțiți în privința clonării ca soluție pentru conservarea speciilor pe cale de dispariție.

Clonarea nu poate salva toate speciile amenințate

David Jachowski, ecologist specializat în viața sălbatică, avertizează că fără conservarea habitatului natural, clonarea singură nu poate salva speciile amenințate, mai transmite sursa citată.

Numai atunci când restaurăm și asigurăm un habitat adecvat și reducem conflictele între oameni și animalele sălbatice, aceste specii vor putea fi recuperate în sălbăticie”, explică Jachowski, conform Nature.

spot_img
Latest news
știri