Cel mai performant ecograf din România a fost pus în funcțiune la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu” – Maternitatea Giulești.
Cel mai performant ecograf din România funcționează cu inteligență artificială avansată
Potrivit anunțului făcut de edilul Nicușor Dan, echipamentul medical Voluson Expert 22 dispune de cele mai noi tehnologii, inclusiv inteligență artificială avansată și de o calitate excepțională a imaginii.
”Aparatul este utilizat pentru screeningul anomaliilor morfologice fetale, indiferent de trimestrul sarcinii, și are aplicații și în domeniul ginecologiei, putând fi utilizat pentru diagnosticul oricărei afecțiuni din această sferă”, se arată în comunicatul publicat de Primarul General al Municipiului București, Nicușor Dan.
Săptămâna trecută au fost achiziționate alte două ecografe, având ca sursă de finanțare bugetul Primăriei Capitalei
În egală măsură, Nicușor Dan a transmis că Maternitatea Giulești dispune de cele mai avansate tehnologii în ceea ce privește diagnosticul ultrasonografic pentru îngrijirea sănătății femeilor însărcinate.
Primarul Municipiului București a precizat că săptămâna trecută au fost achiziționate alte două ecografe, având ca sursă de finanțare tot bugetul Primăriei Capitalei.
O ecografie în timpul sarcinii poate detecta și evalua următoarele:
Confirmarea sarcinii – Prezența unui sac gestațional și a embrionului în uter.
Bătăile inimii fetale – Verificarea ritmului cardiac al fătului.
Numărul de feți – Identificarea unei sarcini multiple (gemeni, tripleți).
Vârsta gestațională – Estimarea vârstei sarcinii și determinarea datei probabile a nașterii.
Anomalii structurale – Depistarea defectelor congenitale, cum ar fi spina bifida, anomaliile cardiace, sau sindromul Down.
Creșterea și dezvoltarea fetală – Măsurători ale fătului pentru a monitoriza progresul său.
Poziția fătului – Stabilirea poziției fătului în uter (cefalic, pelvin, transversal).
Cantitatea de lichid amniotic – Verificarea nivelului lichidului amniotic pentru a identifica probleme precum oligoamnios sau polihidramnios.
Placenta – Localizarea și sănătatea placentei, inclusiv dacă este previa (placenta previa) sau dacă există semne de insuficiență placentară.
Fluxul sanguin – Examinarea fluxului sanguin în cordonul ombilical și alte vase pentru a evalua starea de sănătate a fătului.
Probleme uterine – Depistarea fibroamelor sau a altor anomalii uterine care pot influența sarcina.
Sexul copilului – Dacă părinții doresc și poziția fătului permite, sexul copilului poate fi identificat.