0.2 C
București
marți, 26 noiembrie, 2024

Peste 200 de comune, orașe și municipii din toată țara vor avea sisteme moderne de colectare și valorificare a gunoiului de grajd

Anunțul a fost făcut de ministrul Mircea Fechet

Ministrul Mediului din România a anunțat astăzi, 22 noiembrie, că 239 de comune, orașe și municipii din toată țara vor avea sisteme moderne de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, cu sprijinul Ministerului Mediului și fonduri din PNRR.

Potrivit declarațiilor făcute de oficial, de la Timiș la Bacău și de la Suceava la Teleorman, există administrații locale care au trecut cu brio de etapa de evaluare.

În plus, pentru proiectele pe care le-au depus vor primi finanțări cuprinse între 1 și 5 milioane lei, bani destinați gestionării ecologice a deșeurilor de la animale, reducerii emisiilor de amoniac și menținerii unui sol mai curat, mai puțin poluat cu nitrați.

Platformele pot suporta o cantitate de gunoi de grajd cuprinsă între 1.200 și 3.200 tone

Ne asigurăm, în acest fel, că dăm o mână de ajutor consistentă primăriilor care sunt preocupate să treacă la nivelul următor în ceea ce privește colectarea și valorificarea gunoiului de grajd, fie prin înființarea de noi platforme, fie prin modernizarea celor existente, cu echipamente și utilaje noi. Mai exact, vorbim despre platforme cu o capacitate între 1.500 și 4.000 mc, care pot suporta o cantitate de gunoi de grajd cuprinsă între 1.200 și 3.200 tone”, a transmis ministrul Mircea Fechet.

Noile investiții în accelerarea colectării și valorificării deșeurilor provenite de la animale au o valoare totală de peste 830 milioane

De asemenea, acestea sunt realizate în cadrul Componentei C3 – Managementul deșeurilor, prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Continuăm să sprijinim administrațiile locale în efortul de gestionare și reciclare a deșeurilor prin înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar, care vor suplimenta capacitățile de colectare separată inclusiv pentru deșeurile voluminoase, de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, precum și pentru deșeurile periculoase sau cele din construcții și demolări. Pentru că obiectivul e unul singur: să avem comunități mai curate!”, a declarat ministrul Mediului.

spot_img
Latest news
știri