Un sarcofag roman de o valoare inestimabilă, vechi de circa 1.700 de ani, a fost descoperit într-un mod cu totul neobișnuit pe o plajă din Bulgaria, transmite Știri pe Surse.
Obiectul, care își are originile în perioada Imperiului Roman, era folosit ca masă într-un bar local
Descoperirea, relatată de presa bulgară, a atras atenția arheologilor, care au rămas uluiți de faptul că un astfel de artefact se află într-un loc atât de banal, fără ca nimeni să realizeze importanța sa istorică.
Observația a fost făcută un fost oficial al Ministerului de Interne, aflat în vacanță pe plaja Sf. Constantin și Elena, pe 24 iulie, când a văzut o masă neobișnuită, cu decorațiuni, în barul cu pricina, mai transmite sursa citată.
Acesta a alertat imediat autoritățile locale, care au început o inspecție împreună cu specialiști de la Muzeul de Arheologie din Varna.
Arheologul Alexander Minchev și echipa sa au stabilit că sarcofagul de piatră datează din secolul al II-lea d.Hr.
Mai mult, arheologul a explicat că exteriorul sarcofagului a fost modificat, mai exact vopsit într-o culoare gălbuie, cu scopul de a-l face să pară o copie, nu un original.
Cele patru laturi ale sarcofagului sunt decorate cu ornamente stilizate caracteristice vremii: ghirlande cu ciorchini atârnați, capete de animale, rozete și topoare cu două tăișuri.
Potrivit presei locale, sarcofagul nu este tipic pentru regiunea Mării Negre și probabil a fost adus din altă parte pentru a decora barul, probabil din regiunea bulgară a Dunării sau din vestul Bulgăriei.
Proprietarii barului au refuzat să vorbească despre originea sarcofagului roman.
În prezent, descoperirea se află la Muzeul de Arheologie din Varna, unde așteaptă aprecierea corespunzătoare.