5 C
București
miercuri, 4 decembrie, 2024

S-a descoperit cauza pentru moartea misterioasă, în pandemia de coronavirus, a 350 de elefanți din Botswana

S-a aflat, în sfârșit, ce a cauzat moartea a sute de elefanți în anul 2020.

350 de elefanți au murit în mod misterios în Botswana în 2020, în perioada de vârf a pandemiei. Atunci au apărut numerase teorii cu privire la cauzele fenomenului. Daar abia acum cercetările au confirmat ce a determinat destul tragic al animalelor, potrivit IFL Science.

O echipă din Botswana și Marea Britanie a reușit să determine cauza exactă a morții elefanților. Este vorba de prezența unor alge toxice în bălțile de unde animalele s-au adăpat. Din cauza schimbărilor climatice, cianobacteriile, o algă albastru-verzuie, a proliferat și cel mai probabil a otrăvit sute de elefanți.

„Teoria depășește în mod util orice critică la adresa eșuată a aplicării legii”, a declarat anterior pentru IFLScience conservațistul Mark Hiley, directorul operațiunii National Park Rescue (NPR).

Peste 350 de elefanți, morți din cauza schimbărilor climatice

Majoritatea leșurilor elefanților au fost găsite în imediata apropiere de bălților de adăpare. Respectivele zone conțineau niveluri mai ridicate de alge. Ele au fost supuse mai multor evenimente de înflorire în 2020. În timp ce 2019 a fost unul dintre cei mai uscați ani, 2020 a fost printre cei mai umezi.

Potrivit cercetătorilor, moartea elefanților s-a produs, în medie, la 88 de ore după ce s-au adăpat.

„Botswana găzduiește o treime din toți elefanții africani. Această moarte fără precedent în cadrul celei mai mari populații rămase subliniază îngrijorările crescânde legate de impactul secetei și al schimbărilor climatice asupra Deltei Okavango, unul dintre cele mai importante ecosisteme din lume” a declarat Davide Lomeo, doctorand la Departamentul de Geografie de la King’s College din Londra și co-supervizor la Laboratorul Marin Plymouth și Muzeul de Istorie Naturală.

„Se estimează că Africa de Sud va deveni mai uscată și mai caldă în urma schimbărilor climatice. Drept urmare, bălțile din această regiune vor fi probabil mai uscate pentru mai multe luni pe an”, a completat el.

Studiul este publicat în revista Science of The Total Environment.

spot_img
Latest news
știri