-0.1 C
București
vineri, 27 decembrie, 2024

România sprijină Republica Moldova în monitorizarea calității aerului

Anunțul a fost făcut de ministrul Mircea Fechet

România a donat Republicii Moldova un autolaborator modern pentru monitorizarea calității aerului, echipat cu analizoare de poluanți, stație meteorologică și sisteme de stocare a datelor.

Ministrul Mediului a subliniat că acest sprijin va îmbunătăți capacitatea de răspuns la evenimentele cu impact asupra mediului și va alinia metodele utilizate la standardele europene.

Autolaboratorul modern, destinat monitorizării aerului, a fost donat Republicii Moldova pentru creșterea capacității de răspuns în situații de mediu

Autovehiculul conține mai multe analizoare pentru poluanți, stație meteorologică, echipamente de înregistrare și stocare a datelor și alte instalații.

Acesta va crește capacitatea de răspuns a autorităților în cazul unor evenimente cu impact asupra calității aerului și a mediului înconjurător.

În egală măsură, ministrul Mircea Fechet a explicat că acest dispozitiv va contribui la familiarizarea instituțiilor abilitate cu metodele de referință utilizate pentru monitorizarea calității aerului înconjurător, conform reglementărilor europene.

Rămânem alături de cetățenii și autoritățile Republicii Moldova în drumul lor către modernizare și împlinirea visului european!”, a declarat ministrul Mediului din România.

Poluarea aerului ar putea declanșa demență, Parkinson sau Alzheimer

Un studiu britanic publicat în octombrie 2024 a investigat legătura dintre poluarea aerului și bolile neurodegenerative, precum demența, Parkinson și Alzheimer.

Cercetarea s-a concentrat pe particulele PM2.5, cu diametru sub 2.5 microni, care pătrund adânc în corp și ajung în creier prin bulbul olfactiv.

Studiul a analizat trei mecanisme posibile: formarea aglomerărilor proteice în creier, afectarea procesului de eliminare a acestora și declanșarea inflamației.

Experimentele au inclus celule stem și modele animale, iar concluziile sugerează posibile tratamente pentru reducerea efectelor poluanților asupra creierului, subliniind necesitatea combaterii poluării aerului pentru sănătatea neurocerebrală.

spot_img
Latest news
știri