4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie, 2024

Ce este misteriosul fenomen aurora neagră

Nu este o glumă. Acest fenomen atmosferic chiar există, iar oamenii de știiță s-au concentrat asupra sa în 2001 și în 2021.

Aurora neagră este un fenomen atmosferic ce creează inele întunecate, perdele umbroase și pete negre care contrastează culorile vii ale clasicelor aurore boreale și australe. Condițiile de formare a acestei aurore negre sunt destul de rare, potrivit IFL Science.

Fenomenul mai este denumit și „anti-aurora”. El apare în condiții exact opuse celor în care se formează aurorele polare. Acestea din urmă apar pe cer când particulele solare ajung în câmpul magnetic al Terrei. Aici, ele interacționează cu gazele din ionosferă și emit diferite nuanțe de lumină. În funcție de latitudine, oamenii pot vedea de la roșu, până la verde, albastru și violet.

Studiate în 2001 de sonda spațială Cluster a Agenției Spațiale Europene, aurorele negre s-au format în părți ale ionosferei sărace în particule încărcate negativ. Dar în acele locuri existau structuri cu potențial electric încărcate pozitiv.

Paradoxal însă, acestea resping electronii departe de ionosferă, spre deosebire de aurorele clasice, unde electronii sunt atrași. Așa vedem pete misterioase întunetcate, în loc de lumini colorate.

„Aurora neagră nu este deloc o auroră. Este o lipsă de activitate aurorală într-o regiune în care electronii sunt „aspirați” din ionosferă”, a zis profesorul Göran Marklund de la Laboratorul Alfvén din Suedia, autorul principal al studiului publicat în revista Nature.

Cercetările cu privire la aurorele negre au fost reluate în 2021. S-au detectat atunci mici fenomene luminoase în interiorul așa-ziselor aurore negre, care reprezentau aproximativ 10% din suprafața acestora.

Un alt studiu din 2021 s-a scufundat mai adânc în mister, explicând aurora neagră. Aceasta se pare că are bucăți mici de lumină extrem de strălucitoare care pot fi găsite în aproximativ 10 la sută din zonele anti-aurorei.

spot_img
Latest news
știri