A23a, cel mai mare aibserg din lume, a început să se miște în Oceanul Antarctic. Acesta cântărește aproximativ un trilion de tone și măsoară 3.900 de kilometri pătrați. Este de două ori mai mare decât Londra. Grosimea maximă a aisbergului este de 400 de metri, potrivit IFL Science.
Bucata imensă de gheață s-a rupt în 1986 de platforma Filchner–Ronne din Antarctica. A23a a stat ancorată de fundul Mării Weddell timp de peste 30 de ani. în 2020 a început să se miște ușor. La începutul anului 2024, a intrat în „era de învârtire” și a început să se rotească cu 15° pe zi.
Potrivit unui nou anunț de la British Antarctic Survey, A23a este din nou în mișcare în Oceanul de Sud în jurul Antarcticii. Se așteaptă că aibsergul colosal să își continue călătoria urmând Curentul Circumpolar Antarctic. În final, cel mai probabil va ajunge în apropierea insulei Georgia de Sud. Dar asta înseamnă că va ajunge în apoe mai calde, fapt ce ar putea determina spargerea sa în bucăți mai mici care apoi se vor topi mai ușor.
„Este emoționant să văd din nou A23a în mișcare după perioade de blocaj. Suntem interesați să vedem dacă va urma același traseu pe care l-au parcurs celelalte aisberguri mari. (Vrem să vedem) ce impact va avea acest lucru asupra ecosistemului local”, a declarat Dr. Andrew Meijers, oceanograf la British Antarctic Survey.
Cercetătorii analizează îndeaproape modul în care A23a afectează mediul prin care trece în derivă. La sfârșitul anului trecut, nava RRS Sir David Attenborough a documentat aisbergul și a colectat mostre pentru a înțelege traiectoria sa viitoare și impactul potențial.