A fost dezvoltat buretele biodegradabil care îndepărtează aproape în totalitate microplasticul din apă. Particulele minuscule de plastic au devenit o problemă uriașă de mediu. Ele se găsesc peste tot, de la Muntele Everest și până în adâncurile oceanelor, placentele umane și laptele matern, potrivit Interesting Engineering.
Eliminarea acestor particule s-a dovedit în ultimii ani destul de anevoioasă. Numeroase invenții au reușit să se individualizeze ca potențiale soluții de îndepărtare a microplasticului, dar nu a fost de ajuns.
Acum, o echipă de cercetători de la Universitatea Wuhan din China a proiectat un burete care ar putea ajuta la îndepărtarea microplasticului din apă. Acesta e fabricat din oase de calmar și bumbac. Ambele materiale au proprietăți remarcabile în eliminarea factorilor poluatori. Oasele de calmar conțin chitină, în timp ce bumbacul are în compoziția sa celuloză. Acești compuși organici pot absorbi contaminanții din apă.
Buretele biodegradabil care îndepărtează 99,9% din microplasticul din apă
În urma testelor s-a constatat că burtele biodegradabil a îndepărtat până la 99,9% din microplasticul din apă.
„Planeta este sub o mare amenințare din cauza microplasticelor. Ecosistemele acvatice sunt primele care suferă”, au scris autorii studiului.
„Chiar și în cadrul unei varietăți de politici, inclusiv reducerea produselor din plastic, gestionarea deșeurilor și reciclarea mediului, poluarea cu microplastic este ireversibilă și în creștere”, a mai precizat ei.
Aparte de proprietățile remarcabile, costul burtelui este destul de scăzut. Disponibilitatea pe scară largă a oaselor de calmar și a bumbacului îl fac o opțiune atractivă pentru utilizare.
Shima Ziajahromi, lector la Universitatea Griffith din Australia, care studiază microplasticele, a numit buretele o dezvoltare „promițătoare”. Ea crede că ar putea fi o modalitate eficientă de a „curăța ecosistemul acvatic cu risc ridicat și vulnerabil”.