8.6 C
București
marți, 7 ianuarie, 2025

Creștere alarmantă a cazurilor de accident vascular cerebral la persoanele de 50 de ani în Marea Britanie

Obezitatea, alimentația și sedentarismul sunt factori cheie, iar riscurile pentru tineri cresc pe fondul acestui trend îngrijorător, care amenință economia

Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) atrage atenția că, în rândul persoanelor de 50 de ani, cazurile de accident vascular cerebral au crescut cu 55%, pe parcursul a două decenii, mai rapid decât pentru orice alt grup de vârstă.

Motivele sunt legate de obezitate, alimentație și sedentarism, care alimentează hipertensiunea arterială, iar în acest context medicii avertizează că există riscuri mai mari inclusiv pentru tineri.

Aceștia subliniază, însă că majoritatea cauzelor care provoacă accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite, scrie Radio Eco Natura.

Creșterea cazurilor de AVC la persoanele de 50 de ani riscă să lovească economia Marii Britanii

Totuși, tendința din rândul persoanelor de 50 ani depășește cu mult creșterea de 28% înregistrată în total la nivelul populației, iar această majorare bruscă poate afecta grav economia, întrucât un număr mare de oameni ar fi scos din câmpul muncii la vârsta activă.

Cele mai recente cifre arată că peste 9.4 milioane de persoane din Marea Britanie sunt inactive din punct de vedere economic, un număr record dintre aceste persoane aflându-se în concediu medical de lungă durată.

5 cauze majore ale accidentului vascular cerebral: Factori de risc ce pot fi preveniți

Hipertensiunea arterială: Una dintre cele mai frecvente cauze ale accidentelor vasculare cerebrale, hipertensiunea pune presiune pe vasele de sânge, provocând ruperea sau blocarea acestora.

Obezitatea: Obezitatea este un factor major de risc, deoarece poate duce la hipertensiune, diabet și colesterol ridicat, toate acestea crescând riscul de AVC.

Sedentarismul: Lipsa de mișcare duce la creșterea greutății corporale și a riscurilor de boli cardiovasculare, inclusiv accidentul vascular cerebral.

Fumatul: Fumatul dăunează vaselor de sânge și crește riscul de formare a cheagurilor, care pot bloca fluxul sanguin către creier.

Alimentația nesănătoasă: Consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi saturate, sare și zahăr poate contribui la creșterea colesterolului și a tensiunii arteriale, crescând riscul de AVC.

spot_img
Latest news
știri