13 C
București
marți, 7 ianuarie, 2025

2025 nu ne-a lăsat să așteptăm și ne-a adus auroră boreală chiar pe 1 ianuarie, dar și un fenomen optic rar | VIDEO&FOTO

Aurora boreală ne-a răsfățat, din nou, încă din prima zi a anului.

În 2024 am fost martorii unor fenomene spectaculoase de auroră boreală în România. Pe 10 mai și 10 octombrie au fost cele mai intense astfel de episoade, draperiile de lumină roșiatică putând fi văzute de pe teritoriul întregii țări.

Fenomeul s-a datorat atingerii vârfului actualului ciclu solar. Soarele a ejectat către Pământ particule încărcate electric. Când au lovit câmpul magnetic al Terrei, fiind extrem de intense, au pătruns pe la poli și au generat furtuni geomagnetice severe care au făcut ca aurorele polare să fie văzute de la latitudini extrem de joase, inclusiv din zona mediteraneană.

Aurorele polare din 2024 au fost deosebit de instagramabile și fotografiile cu fenomenul s-au viralizat pe rețelele de socializare. Milioane de oameni și-au făcut fotografii pe un fundal desprins din filmele SF.

2025 ne-a adus auroră boreală chiar pe 1 ianuarie

Vârful actualului ciclu solar nu s-a încheiat însă. Steaua nostră continuă încă să aibă ejecții de masă coronală, iar unele dintre ele pot să ajungă pe Pământ.

Chiar pe 1 ianuarie, noi particule încărcate electric au lovit planeta și au generat, din nou, aurore boreale la latitudini mai joase. În România, acestea au putut fi văzute mai bine din partea de nord a țării. După cum se vede în videoclipul de mai jos, coloanele au fost surprinse foarte bine în localitatea Satulung din Maramureș.

În sudul țării, aurora a putut fi văzută de la lăsarea serii până spre miezul nopții sub forma unui arc roșu auroral stabil.

Potrivit lui Valentin Grigore, acest arc auroral nu este în sine o auroră boreală.

„Este un fenomen optic rar, roșu, care are loc în atmosfera superioară în timpul furtunilor geomagnetice puternice. Apare de obicei la latitudini mai joase decât aurorele tipice“, scrie Valentin Grigore pe Facebook.

spot_img
Latest news
știri