Statele din Uniunea Europeană întâmpină tot mai multe dificultăți în atingerea țintelor de mediu, scrie Biziday.
România stă cel mai prost la reciclarea gunoiului menajer. Practic, doar 12% din aceste deșeuri sunt reciclate.
De asemenea, țara noastră a devenit destinația hainelor (textilelor) aruncate, provenite din alte țări, arată o analiză Politico.
Țările UE trebuie să recicleze cel puțin 65% din ambalajele de carton (cum ar fi cele pentru mâncarea livrată), și aproape jumătate dintre ele sunt sub această țintă, chiar dacă țări precum Belgia sau Olanda au rată de reciclare de 75-80%.
Statele UE ar trebui să colecteze 77% din sticlele de plastic de unică folosință
În ceea ce privește plasticul, țările UE ar trebui să colecteze 77% din sticlele de plastic de unică folosință puse pe piață, în 2025, iar sticlele puse în circulație ar trebui să conțină cel puțin 25% plastic reciclat.
În acest sens, se generalizează sistemul, introdus și în România, de garanție-returnare, prin care consumatorii plătesc în plus când cumpără diferite produse și primesc înapoi banii pe ambalaj atunci când îl reciclează.
UE riscă să nu îndeplinească obiectivele de mediu nici în 2025
Țările care adoptă acest sistem ating rate de colectare de 80%. Politico spune că UE riscă să nu îndeplinească obiectivele de mediu nici în 2025 și arată că țările din blocul comunitar au rămas în urmă cu majoritatea angajamentelor.
În 2025, UE trebuie să recicleze sau să reutilizeze cel puțin 55% din deșeurile municipale (gunoiul menajer), dar numai patru țări au atins ținta, iar România stă cel mai prost din Uniune.