Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi (NHTSA) a deschis o investigaţie asupra a 2.6 milioane de vehicule Tesla din Statele Unite, ca urmare a unor rapoarte privind accidentele asociate funcţiei Actually Smart Summon, funcție care permite utilizatorilor să-şi deplaseze maşinile de la distanţă, relatează Reuters.
Investigaţia vine după ce, în octombrie, Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului a lansat o altă anchetă care a vizat 2.4 milioane de vehicule Tesla echipate cu software-ul Full Self-Driving (FSD), în urma a patru coliziuni raportate, inclusiv un accident mortal din 2023.
Se pare că vehiculele Tesla nu au reuşit să detecteze stâlpi sau maşini parcate în timpul utilizării funcţiei, iar utilizatorii au avut prea puţin timp să reacţioneze pentru a preveni coliziunile
Funcţia permite utilizatorilor să deplaseze maşina către ei sau către o altă locaţie, utilizând o aplicaţie pe telefonul mobil, scrie Adevărul.
Anterior, funcţia anterioară permitea doar deplasarea vehiculelor înainte sau înapoi, în/dintr-un loc de parcare.
Ancheta acoperă modelele Tesla Model S şi X (2016-2025), Model 3 (2017-2025) şi Model Y (2020-2025) dotate cu sistemul opţional de asistenţă Full Self-Driving.
În 2023, peste două milioane de vehicule Tesla au fost rechemate în fabrică
Agenţia va analiza viteza maximă a funcţiei, utilizarea pe drumuri publice, cerinţele privind linia vizuală, precum şi performanţa sistemului în condiţii neprevăzute şi impactul întârzierilor de conectivitate.
În decembrie 2023, Tesla a rechemat peste două milioane de vehicule în SUA pentru a instala noi măsuri de siguranţă în sistemul său avansat de asistenţă Autopilot.