3.1 C
București
vineri, 17 ianuarie, 2025

Ce zone din România nu sunt afectate de schimbările climatice

Efectele schimbărilor climatice nu sunt resimțite peste tot în România, Unele regiuni beneficiază încă de protecție în fața crizei climatice.

InfoClima.ro a realizat o analiză care arată ce zone din România nu sunt afectate de schimbările climatice. Canicula, seceta și inundațiile nu se manifestă încă în respectivele regiuni, potrivit Bugetul.

Potrivit cercetării, cele mai afectate regiuni sunt Muntenia, Oltenia și Dobrogea. Aici, canicula și seceta influențează foarte puternic clima, pe perioade tot mai lungi. La polul opus se află depresiunea Transilvaniei și Munții Carpați. În aceste două regiuni nu sunt resimțit deloc efectele schimbărilor climatice. La fel, Banatul și Moldova sunt mai ferite de efectele crizei climatice.

Orașele de pe litoral sunt, de asemenea, extrem de preispuse la a fi afectate de schimbările regimului precipitațiilor.

De precizat că aceste informații sunt doar niște proiecții climatice. Modul real în care regiunile din România vor fi afectate de climă este greu de prevăzut, dacă nu chiar imposibil.

Ce zone din România nu sunt afectate de schimbările climatice

De precizat că aceste informații sunt doar niște proiecții climatice. Modul real în care regiunile din România vor fi afectate de climă este greu de prevăzut, dacă nu chiar imposibil. Specialiștii InfoClima chiar atenționează că nu este vorba de prognoze, ci de proiecții bazate pe istoric.

„Nu trebuie să uităm că în cazul schimbărilor climatice nu vorbim de prognoze ci proiecții în care considerăm anumite scenarii (scenarii privind concentrațiile gazelor cu efect de seră). Cu toate acestea, există o serie de factori pe care îi putem lua în considerare atunci când evaluăm impactul potențial al schimbărilor climatice asupra diferitelor regiuni din România. Știm că schimbările climatice pot duce la creșterea nivelului mării crescând astfel riscul de inundații și ducând la eroziuni în zonele de coastă.

Prin urmare, regiunile și orașe situate de-a lungul coastei Mării Negre, cum ar fi Constanța, pot fi vulnerabile la creșterea nivelului mării. Schimbarea regimului precipitațiilor poate influența disponibilitatea apei. Unele regiuni, cum ar fi de exemplu bazinul Dunării, pot fi mai susceptibile la modificări ale resurselor de apă deoarece se modifică atât precipitații cât și cantitățile de apă rezultate din topirea zăpezii”, se precizează în studiu.

spot_img
Latest news
știri