-2.6 C
București
duminică, 23 februarie, 2025

„Soarele artificial” al Chinei a doborât un nou record și a depășit pragul de 1.000 de secunde

Specialiștii din China au reușit să doboare un nou record de timp de funncționare al „soarelui artificial”.

„Soarele artificial” al Chinei a rămas în funcțiune peste 1.000 de secunde. Pragul simbolic a fost depășit pentru prima dată în istorie, fuziunea rămânând menținut 1.066 de secunde, adică aproape 18 minute, notează Science Alert.

Proiectul poartă numele de Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) și a fost pornit prima dată în 2006. Scopul acestuia e producția nelimitată de energie curată, la fel precum produce și Soarele.

Noul record a depășit cu mult nivelul atins anterior, de 403 secunde. Menținerea plasmei fierbinte în condiții stabile pentru o perioadă atât de lungă este o provocare pentru cercetători. Echipa EAST a făcut în ultimii an progrese majore în creșterea temperaturii și menținerea stabilității plasmei.

Deși mai e mult până departe, adică până la realizarea unui reactor care să funcționeze cu un „soarele artificial”, progresele din ultima perioadă ne fac încrezători că într-o zi, poate chiar în timpul vieții noastre, vom fi conectați la o sursă inepuizabilă de energie curată.

Pe măsură ce sursele de enrgie tradiționale se epuizează, omenirea caută noi modalități de producere a curentului electric. Dincolo de turbinele eoliene care funcționează doar când este vânt, există inițiative de captare a energiei solare în spațiu ori folosirea mareelor și valurilor pentru generarea de curent electric.

Latest news
știri