Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat recent că zona Carasuhat din Delta Dunării, acoperită integral de luciu de apă, a fost declarată oficial zonă de protecție pentru resursele acvatice vii.
”Protejăm ecosistemele fragile din inima Deltei Dunării”, a subliniat ministrul, evidențiind importanța colaborării între Ministerul Mediului și Administrația Rezervației Biosferei ”Delta Dunării” (ARBDD) pentru conservarea naturii și sprijinirea comunităților de pescari.
”Obiectivul nostru este nu doar să refacem, ci să creștem valoarea de simbol a Deltei. Aplicăm măsuri pentru a asigura echilibrul ecologic în ecosistemele acvatice”, a afirmat Fechet.
Măsurile includ interzicerea pescuitului între 9 aprilie și 7 iunie în habitatele piscicole naturale și restricții asupra lucrărilor care ar putea afecta malurile și albiile minore ale apelor.
Noile măsuri sunt esențiale pentru protejarea biodiversității din Delta Dunării
Ordinul de prohibiție 2025 detaliază zonele de protecție instituite de Ministerul Mediului și pentru râurile Olt, Mureș și Crișul Repede.
De asemenea, documentul care poate fi accesat aici include toate informațiile de care au nevoie pescarii profesioniști și amatori.
Datele când pescuitul este interzis:
- Știucă, în perioada 1 februarie – 20 martie, cu excepția zonelor aflate în perimetrul Rezervației Biosferei ”Delta Dunării”, unde pescuitul comercial, recreativ și familial al speciei știucă este interzis în perioada 1 februarie – 7 iunie;
- Șalăul și bibanul, în perioada 20 martie – 7 iunie inclusiv;
- Sturionii, tot timpul anului, cu excepția pescuitului în scop științific;
- Racul (Astacus leptodactylus), în perioada 1 ianuarie – 9 aprilie inclusiv și 1 – 30 septembrie inclusiv, pe teritoriul Deltei Dunării.
Ministrul Mediului: ”Este o perioadă absolut necesară pentru refacerea populațiilor de pește, iar prohibiția este o măsură care contribuie la exploatarea durabilă a acestor specii și prin care protejăm ecosistemele”
”Mai trebuie să știți că, în Deltă, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ al speciilor știucă, șalău, somn și crap este permis numai cu eliberarea imediată a tuturor capturilor din aceste specii (catch & release), cu posibilitatea reținerii unui singur exemplar/zi, dintr-o singură specie. Și, la fel de important, dacă pescuiți în Deltă, puteți transporta o cantitate de pește de până la 10 kg/pescar sau 15 kg/familie”, a declarat ministrul Mircea Fechet.